Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ACI

Moguće rušenje cijene i ulazak strateškog ulagača

aci marine, jahte
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
06.11.2013.
u 14:55

Dogus grupa službeno ima 6,9% ACI-ja, no prema informacijama, na skrbničkim računima imaju još 3 do 5 posto udjela

U trenutku kada se ACI priprema za dokapitalizaciju, u godinu dana ta državna kompanija treći put mijenja upravu. Nestranačkog Dražena Nikolića zamijenila je dosadašnja predsjednica Nadzornog odbora Doris Peručić koja dolazi iz redova dubrovačkog SDP-a. Peručić nema iskustva na menadžerskim pozicijama, a upravo sada treba što brže nastaviti sa započetim poslom bivše uprave, kako bi se u dokapitalizaciji postigla što bolja cijena i prema barem javno rečenim željama države, u tu perspektivnu kompaniju doveo financijski, a ne strateški ulagač.

Tko je poželjan?

Primjerice, potrebno je nastaviti s upisom pomorskog dobra u zemljišne knjige, riješiti dugogodišnje imovinskopravne sporove, vidjeti što je s dijelom imovine koja u pretvorbi nije ušla u vrijednost kompanije, nastaviti započete investicije u dvije marine, izraditi strategiju razvoja... Ako zapne, teško će se nakon dubinskog snimanja postići dobra cijena, a nije isključeno da i trenutačno poželjni novi ulagači, mirovinski fondovi, odustanu, kaže nam sugovornik blizak kompaniji. A to bi onda moglo značiti ulazak strateškog partnera, koji bi s malo novca dobio perspektivnu kompaniju, koja bi mu, prema procjenama, u deset godina donijela povrat od dva do tri puta. Dogus grupa je jedna od zainteresiranih kompanija za preuzimanje ACI-ja. Ta je turska kompanija vlasnik 6,9 posto ACI-ja, no s obzirom na to da se u posljednje vrijeme povećava postotak udjela koji se skriva pod skrbničkim računima dviju banaka, dobro upućeni tvrde da je to udjel Dogusa. Tako u stvari Turci vjerojatno već imaju iznad 10 posto ACI-ja, pa ako ga i ne dobiju uz odobrenje države, možda udjel povećaju kupnjom slobodnih dionica, a onda i zatraže svog čovjeka u Nadzornom odboru te dobiju određenu kontrolu. I EBRD je pokazao interes za ACI, no upravo su glasine donedavno iz Vlade bile da ni EBRD ne bi bio prihvatljiv u prvoj fazi jer su povezani s Dogus grupom. Kao najvjerojatnija opcija u dokapitalizaciji spominju se još uvijek mirovinski fondovi.

Brža dokapitalizacija

Plan države bio je obaviti dokapitalizaciju ACI-ja do lipnja. No sve je izglednije da će se to učiniti i prije, a to bi onda moglo značiti ipak ulazak strateškog ulagača, koji bi udjel dobio po uvjetnoj cijeni, pa bi je nakon dubinskog snimanja mogao znatno korigirati prema dolje, što bi za tu kompaniju bilo nepotrebno. U devet mjeseci ACI je imao dobit od 31,2 milijuna kuna, u godinu dana dionica joj je porasla visokih 64 posto, a broj marina popeo se na 23.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije