Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mljekarski sektor

Proizvodnja mlijeka i dalje pada, lani ugašeno još 700 farmi

07.02.2018.
u 08:30

Trgovcima je mlijeko mamac, no mljekarski sektor niskih marži ne može pratiti takvu komercijalnu politiku trgovaca, kaže R. Maras

Golem uvoz po dampinškim cijenama trgovaca, previsoke kamatne stope na kredite (EU prosjek je 1%, hrvatski 6-7%), neriješeno pitanje poljoprivrednog zemljišta... samo su neki od razloga što se domaća proizvodnja mlijeka u lanjskoj godini srozala dodatnih 5%. Mljekare su otkupile oko 476 mil. kg, što ne pokriva ni 50% potreba, a broj aktivnih farmera u godini je sa 6700 pao na oko 6000.

– Danas u domaćem mljekarskom sektoru radi oko 20 tisuća ljudi i Vlada i Ministarstvo trebaju se zapitati je li im njihova propast u interesu. Kako je moguće da isti proizvod, trajno mlijeko ili polutvrdi sir u Hrvatskoj košta manje nego u zemlji iz koje potječe, a izvoz košta puno više nego prodaja na tržištu s kojeg potječe proizvod? Nije li to tipičan primjer dampinga – pita predsjednica Udruge Cromilk Rašeljka Maras. Dodaje da se i unatoč Zakonu o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi koji je stupio na snagu u prosincu 2017. u nas litra uvoznog mlijeka prodaje za 3,50 kuna što pokazuje maksimalnu neodgovornost nekih trgovačkih lanaca prema tržištu i ekonomiji u kojoj i od koje žive, ali i nebrigu države za ovako važan sektor. Zakon nije dovoljno donijeti, potrebno ga je i provoditi, poručila je Maras.

Komentara 4

BA
BakaMraz
09:36 07.02.2018.

A što ima loše u tome za nas potrošače da kupujemo mlijeko po 3.89 kn? I po toj cijeni je samo kad je na akciji(po 3.50 ga nema nigdje). Evo, seljačko domaće mlijeko je na mljekomatima 6 kn, a da je u trgovinama bilo bi i 7 i više! Pa tko bi ga po tako visokoj cijeni kupovao? Seljaci nisu rentabilni i ako ne mogu tržišno poslovati, neka ugase proizvodnju, nema tu mjesta sažaljenju, i poduzeća koja nisu tržišno konkurenta propadaju pa za njima nitko ne roni krokodilske suze, zašto bi OPG-i bili iznimka?!

Avatar Dr Evil
Dr Evil
13:23 07.02.2018.

zgodna je Rašeljka, tko zna da li zna musti?

PR
propalismoFranjoskroz
12:03 07.02.2018.

pa vidjeli ste što je Tolušić napraavio od svoje županije??Eto to će sad napraviti i od poljuprivrede...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije