Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Što će vam se dogoditi ako pijete mlijeko prije ili nakon što pojedete ribu?

Riba
Thinkstock
20.09.2017.
u 08:41

Prema ayurvedi, riba i mlijeko nikako ne idu zajedno jer se smatra da njihova istodobna konzumacija može pokrenuti kemijsku reakciju u krvi koja može prouzročiti depigmentaciju kože, odnosno vitiligo.

Mnogi su čuli upozorenja majki i baka kako nije zdravo konzumirati mlijeko i ribu u isto vrijeme, odnosno piti mlijeko prije ili nakon jela. 

Jesu li naše majke i bake u pravu? Prema ayurvedi, riba i mlijeko nikako ne idu zajedno jer se smatra da njihova istodobna konzumacija može pokrenuti kemijsku reakciju u krvi koja može prouzročiti depigmentaciju kože, odnosno vitiligo. Uz to, mlijeko ima efekt hlađenja na naš organizam, dok riba naše tijelo "zagrijava". Ta kombinacija može dovesti do otpuštanja energije u organizmu koja može biti okidač za nastanak raznih alergija.

S druge pak strane, znanost iznosi da ne postoje eksplicitni dokazi da istodobna konzumacija mlijeka i ribe, ili njihova konzumacija u kratkom razmaku, ima ikakav negativni efekt na ljudski organizam. Upućuju na mediteransku prehranu koja može kombinirati primjerice, ribu, jogurt i mlijeko, a nutricionisti te kombinacije namirnica smatraju vrlo korisnim u prevenciji bolesti srca i mozga, piše TOI. 

Ipak, ako pijete mlijeko nakon što pojedete ribu, činjenica je da gotovo u isto vrijeme uzimate dvije "porcije" proteinima bogate namirnice koje je u takvoj kombinaciji teško probaviti i to se može odraziti i na imunološki sustav, zaključuje TOI.  

Komentara 9

DU
Deleted user
10:32 20.09.2017.

Riba pliva u moru pa u ulju i na kraju u vinu...nikako mlijeko...

DU
Deleted user
09:29 20.09.2017.

Zato ja pijem bijelo vino sa ribom, a se przenim giricama pivo. Mlijeko je za macke, ja sam ga se ostavio otako sam se otkacio od mamine sise .

NO
nordic
11:31 20.09.2017.

Obozavam ribu, al kako uopce do ideje da bio pijo mlijeko uz ribu? Al, ko voli nek izvoli.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije