Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nezadovoljni stanjem

Mljekari dodatan izvor financiranja traže kroz solare i bioplinare

Ilustracija
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
17.10.2019.
u 18:26

Ukupna prerada mlijeka u prvoj polovici 2019. bila je manja 2%

S obzirom na konstantan pad proizvodnje mlijeka, 4,9% u lanjskoj godini u odnosu na 2017., 3000 manje muznih krava u istom razdoblju, 4,62% manje gospodarstava koja drže goveda, te smanjenih iznosa potpora za 18% u odnosu na punu omotnicu, Ministarstvo poljoprivrede mora hitno poduzeti niz mjera kojima bi se zaustavili negativni trendovi u mljekarstvu, zaključak je sa sastanka predstavnika Odbora za mljekarstvo HPK, održanog s ministricom poljoprivrede Marijom Vučković.

Predsjednik Odbora Igor Rešetar smatra kako na natječaju za mjeru 4.1.1 treba omogućiti opremanje i modernizaciju farmi kao tehnoloških cjelina i to staviti kao prioritet kod bodovanja. Kroz tu mjeru, kako je naveo, gradi se ili oprema svega nekoliko farmi, zbog čega proizvodnje mlijeka i goveda padaju te postaju sve nekonkurentnije. Jedan od načina pomoći mljekarima je i financiranje solarnih panela i bioplinskih postrojenja na gospodarstvima. Financiranje i instaliranje (solarnih i bioplinskih) elektrana snage 60 kW i veće kao oblika elektrana omogućile bi dodani izvor financiranja na poljoprivrednom gospodarstvu, kaže Rešetar, ističući kako i druge države EU na takav način pomažu svojim poljoprivrednicima te bi zbog konkurentnosti na tržištu i naši proizvođači morali imati minimalno jednaku pomoć.

Prema analizi Croatiastočara, pad proizvodnje mlijeka nastavlja se i u ovoj godini. U prvih šest mjeseci 2019. od farmera je otkupljeno 228,4 tisuće tona ili 10.000 t manje nego u istom razdoblju lanjske godine. Ukupna prerada mlijeka u prvoj polovici 2019. bila je manja 2%. Vrijednost uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda bila je blizu 120 mil. eura što je rast za 16%, dok je vrijednost izvoza bila cca 34 mil. eura, 2% veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije