Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam nautike: Nema velikih i skupih brodova, ali ima potražnje

Milan Bandić: Da kupim brod, bio bi to mrtvi kapital

nautika
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/2
24.02.2010.
u 13:21

- Ja nisam za brodove, to je za vrijeme kad te uhvati fjaka, a ja stalno radim. Više volim tenisice i trčanje. Da kupim brod, bio bi to mrtvi kapital, opisao je svoje "nautičke apetite" zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Izostanak većeg broja stranih izlagača, kao i velikih i skupih plovila, te smanjen izlagački prostor, obilježili su ovogodišnju prvu izlagačku manifestaciju Zagrebačkog velesajma, danas otvoreni 19. Sajam sporta i nautike, koji će potrajati do 28. veljače.

- Nije važno što ove godine Sajam broji i 30 posto manje izlagača, i to u prvom redu inozemnih. Ova godina, koliko god je recesijska, u Zagreb je dovela dosta domaćih izlagača. To što nema Amerikanaca ili nekog drugog stranca, dalo je šansu da se vide sve mogućnosti domaće proizvodnje - optimističan je bio na otvorenju Sajma Romano Pičuljan, predsjednik Udruge Hrvatska nautička proizvodnja.

Premijera brodice 980

Pičuljan je ujedno i jedan od najupješnijih domaćih proizvođača plovila, čija je brodica 980 doživjela svjetsku premijeru upravo na Sajmu sporta i nautike. Riječ je o plovilu koje je prodano i prije nego što je ugledao svjetlo dana, unatoč cijeni od 250 tisuća eura i sveopćoj krizi.

Iz rapskog brodogradilišta Pičuljan u Zagreb je "doplovio" i najskuplji brod izložen na Sajmu – Pičuljan 11, vrijedan 400 tisuća eura.

- Gotovo sve naše brodice prodane su još dok su u nacrtima, a većina kupaca, čak do 70 posto, domaći su ljudi - otkriva jedan od najuspješnijih domaćih brodara, naglašavajući kako je sređivanje stanja oko trošarina na plovila pomoglo da se ublaži pad prodaje i potakne potrošnja ove vrste luksuza.

Na Sajmu nautike u Zagrebu, koji nije najveća izlagačka manifestacija te vrste, ali je jedna od najposlovičnijih u regiji, proda se većina izloženih plovila ili, pak, dogovori gradnja novih, ocijenio je Zoran Ušurić, voditelj te sajamske pripredbe.

Velika snaga brodogradnje

Smatra da je Hrvatska mala zemlja za toliki broj nautičkih sajmova (Split, Šibenik, Biograd, Rijeka, Pula, Zagreb), ali da je snaga domaće brodogradnje iznimno velika i vidljiva na svakome od njih.

Osim što je s prijašnjih sedam Sajam „spao“ na pet paviljona izlagačke površine te na 402 izlagača, otvorenju nisu prethodile govorancije političkih „uzvanika“, koji čak nisu niti pohodili Velesajam. Ministar prometa Božidar Kalmeta, koji je trebao otvoriti Sajam, bio je odsutan. No, zato nije nedostajalo zanimljivih komentara zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića.

- Ja nisam za brodove, to je za vrijeme kad te uhvati fjaka, a ja stalno radim. Više volim tenisice i trčanje, a ne plovidbu. Kad više ne budem mogao trčati, ja ću ploviti. Da kupim brod, bio bi to mrtvi kapital - komentirao je zagrebački gradonačelnik Sajam nautike, dodajući da mu je kopno ipak draže.

Komentara 3

ZG
zgenije
00:31 25.02.2010.

Zna on da mu neće trebati brod u Remetincu.

Avatar condor
condor
05:13 25.02.2010.

E, moj Milane, mislim kako si ti največi mrtvi kapital, kojega posjeduje cijela Hrvatska

DA
damirtankovic
13:21 25.02.2010.

Vidim da ste mi obrisali jučerašnji komentar ali ga opet ponavljam: Još jedna od njegovih izjava kojom dokazuje svoj intelektualni nivo, seljačina zalupana komunjarska !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije