Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR FINANCIJA

Marić najavio spremnost na razgovor sa sindikatima, no i da proračun ima svoja ograničenja

Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.10.2019.
u 15:05

- Koeficijenti i dodaci su jako važna tema, za koju nam treba malo podrobnija analiza, naglasio je Marić.

Ministar financija Zdravko Marić najavio je u srijedu da će u petak i ponedjeljak razgovarati o osnovici sa sindikatima javnih i državnih službenika, a spreman je i na razgovor o koeficijentima s prosvjetnim sindikatima, no proračun ima svoja ograničenja.

"Imamo sastanak u petak sa sindikatima javnih, a u ponedjeljak sa sindikatima državnih službi, tema je osnovica", rekao je Marić novinarima nakon užeg kabineta Vlade.

Dodao je kako je premijerova najava o povećanju osnovice za 6,12 posto iduće godine svim javnim i državnim službenicima "vrlo izdašna ponuda" koja će imati "veliki efekt na proračun".

No, ponovio je da to povećanje plaća neće povećati deficit već će proračun za iduću godinu biti uravnotežen.

"Ideja je da se kroz povećanje osnovice korigiraju plaće i na neki način honorira rad svih državnih i javnih službenika, a pitanje koeficijenta i dodataka  treba riješiti na adekvatan način nakon podrobne analize akata koji reguliraju tu problematiku, za to će nam trebati vremena", kaže Marić.

Ustvrdio je da time Vlada ne kupuje vrijeme. "Koeficijenti i dodaci su jako važna tema, za koju nam treba malo podrobnija analiza", naglasio je Marić.

Novinari su ministra pitali hoće li se sastati s prosvjetnim sindikatima, koji su već treći tjedan u štrajku, kao što je prethodno najavio predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak.

"Ne znam u ovom trenutku je li sastanak dogovoren i hoće li biti dogovoren, nisam bježao od nikakvog sastanka da me netko pozove, spreman sam razgovarati o svemu", odgovorio je Marić. 

No, proračun kao takav ima svoja ograničenja, ono što smo nedavno ponudili je maksimum što državni proračun može podnijeti, naglasio je ministar financija.

Video: Sindikati pjevaju bećarac premijeru

Komentara 2

ST
stefj
15:43 23.10.2019.

Već se radi njih odustalo od poreznog rasterećenja. Baš me zanima koji ćemo još namet sada dobiti... Rashodovna strana proračuna se skoro poduplala od tamo 2008. godine prije krize, broj zaposlenih u relanom sektoru je više od 100.000 manji, broj zaposlenih u javnom sektoru je toliko veći, a BDP još nije blizu onog iz 2008. godine... Pa sam se vi razbacujte našim novcem, sa svakim darom uhljebitima autobusi stručnih i sposobnih odlaze iz Hrvatske, a budućnost je sve crnija... Radi uhljeba smo na dnu EU-a, bez ikakve teoretske šanse da se od tu maknemo, i sad ti uhljebi dobijaju darove šakom i kapom. Ma super, sam nagrađujte podobne i tjerajte sposobne, samo tako...

VL
vlatx
07:15 24.10.2019.

Naravno da je potrebna detaljna analiza koeficijenata da se vidi koliko će članova pojedinih stranaka budu u gubitku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije