Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
brojke

Manjak u državnom proračunu iznosi 6,9 milijardi kuna

Ivan Šuker
Davor Puklavec/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
02.06.2010.
u 13:48

Iz proračuna je za mirovine otišlo ukupno 6,8 milijardi kuna. Zbog toga je najavljeno skoro osnivanje povjerenstva koje će raditi na reformi mirovinskog sustava.

Prihodi državnog proračuna u prvih pet mjeseci ove godine manji su 506,5 milijuna kuna nego u istom razdoblju prošle godine, a rashodi 1,79 milijardi kuna veći, doznajemo iz Ministarstva financija. Tako je manjak u državnom proračunu 6,9 milijardi kuna. Kad je riječ o prihodima, oni su manji 1,2 posto u odnosu na lani.

Najveći problem na rashodovnoj strani i dalje su mirovine. U prvih pet mjeseci izdvojeno je 14,6 milijardi kuna, a od doprinosa je prikupljeno 7,8 milijardi. Drugim riječima, iz proračuna je za mirovine otišlo ukupno 6,8 milijardi kuna.

Zbog toga je najavljeno skoro osnivanje povjerenstva koje će raditi na reformi mirovinskog sustava. Za zdravstvo je u prvih pet mjeseci izdvojeno 8,3 milijardi dok je doprinosima namirena 1,1 milijarda kuna manje i ta je razlika podmirena proračunskim novcem.

U istom razdoblju za rodiljske naknade izdvojeno je 86,2 milijuna kuna više, a za naknade za nezaposlene čak 215 milijuna kuna više. Trošak isplate dječjeg doplatka u prvih pet mjeseci manji je za 33 milijuna kuna.

Komentara 294

KR
krenica
22:39 03.06.2010.

Ima dovoljno za prave umirovljenike ali za prekobrojne zaslužne parazite ode većina .Ukinuti bilo koje \"zasluge\"ili privilegije pa mirovine samo zaslugom rada ,uplatom mirovinskog i invalidima.

OB
-obrisani-
22:53 03.06.2010.

U Hrvatskoj ima 250.000 invalida rada. Koliko je lažnjaka koji primaju mirovine, ne zna se. pozdrav vaš zmijicamala

FU
fudbal
16:28 02.06.2010.

Pogledajte ovog nasmijanog covjeka,ko veli boli mene kur.. moji djepovi su odavno popunjeni i ako bog da ,da me zaobidje remetinac,do kraja zivota sam obezbjedjen.A ovaj osmijeh me podsjeca kao na macka Toma(iz crtani)kad sprema neku podlost Djeriju.He,he he i meni se smije kad ga vidim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije