Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
presedan

Mala banka: Velike su banke iznevjerile povjerenje štediša

Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL
07.02.2015.
u 23:03

HNB-u su poručili da mjere treba donositi selektivno, uvažavajući načelo proporcionalnosti, ovako su male banke ugrožene

Raritetan je događaj u poslovnoj zajednici da se jedna banka pobuni protiv načina poslovanja drugih, a kad bančica poput Banke splitsko-dalmatinske optuži velike takmace da su izigrali povjerenje klijenata, to je događaj par excellence. U priopćenju “Nisu sve banke iste” oštro je kritizirala osam banaka koje su kreditirale u švicarcima, ali i HNB koji im je omogućio povlašten položaj.

Krive strane banke

“One su iskoristile pristup jeftinim francima preko banaka-matica i plasirale “jeftine” kredite prije krize da bi povećale svoj tržišni udio, na štetu građana, ali i malih banaka u hrvatskom vlasništvu”, ističu u priopćenju na svojoj web stranici. Posebno ih ljuti što se svakodnevno proziva “ozloglašeni bankarski sustav”, pri čemu se velike i male banke prikazuje istima, premda su sporne kredite plasirale isključivo velike banke u stranom vlasništvu.

“Imovina i obveze velikih banaka koje su plasirale kredite u švicarcima su, prema tvrdnjama HNB-a, valutno usklađene, iz čega proizlazi da su se osigurale i zaštitile od rizika kretanja tečaja. Moralno je dvojbeno zašto isto to nisu preporučili i svojim klijentima. Plasirajući kredite u švicarskim francima, velike banke su iznevjerile povjerenje svojih klijenata”, kažu u BSD-u, dodajući da zbog svoje povlaštene pozicije velike banke dosad nisu dijelile sudbinu gospodarstva i ostvaruju ekstraprofite,

Ključnu ulogu u tome ima HNB koji bi kao regulator trebao mjere donositi selektivno, uvažavajući načelo proporcionalnosti, sukladno čemu bi i troškovi poslovanja trebali biti prilagođeni veličini banke. To bi omogućilo zdrav razvoj regionalnih banaka koje se oslanjaju na domaće izvore i stimuliraju rast malog poduzetništva, glavnog generatora novih radnih mjesta”, poručila je banka.

Isprika Udruge Franak

Udruga Franak javno se ispričala ako je svojim djelovanjem u javnosti ostavila dojam da proziva cijeli bankarski sustav. Kad spominju nezakonito ponašanje banaka, isključivo, kažu, misle na osam tuženih.

>> Povratak u život vlade Zorana Milanovića

Komentara 3

IV
Ivanveliki
22:31 07.02.2015.

I opet kažem idem u HPB, našu banku koja nije htjela izvarati klijente i svoje građane kreditima u švicarcima! Bar cu znati da naplatom usluga banke moj novac ostaje u Hr, a ne odlazi u Austriju i slicno! Meni je to bitno, a to kao i puno drugih stvari smatram domoljubljem!

CH
chupakabra
07:59 08.02.2015.

svaka čast i hvala malim bankama na normalnom poslovanju a ne velikom lopovluku kojeg zazivaju "analitičari" i bankarčići bez morala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije