Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konkurencija

Lukoil značajni igrač u RH - spušta cijene i diže kvalitetu

'04.11.2008 Zagreb - Benzinska pumpa Lukoil na Zagorskoj cesti Photo: Goran Stanzl/Vecernji list'
'Goran Stanzl/Vecernji list'
03.08.2010.
u 11:05

U Lukoilu su postavili cilj – 100-tinjak benzinskih postaja i osvajanje od 12 do 15 posto hrvatskoga tržišnog udjela.

Preuzimanjem 14 benzinskih postaja Crobenza ruski Lukoil postao je ozbiljan igrač na hrvatskom tržištu. Nakon što je Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja potkraj prošlog tjedna odobrila Lukoilu preuzimanje Crobenza od Ine, ruska kompanija sada u Hrvatskoj ima 36 benzinskih postaja.

Podsjetimo, AZTN je naredio Ini i MOL-u prodaju Crobenza zbog prevelikog udjela na tržištu.

Iz Lukoila su već najavili da će kompanija težiti razvoju i liberalizaciji hrvatskog tržišta naftnih derivata. Ističu da je konačni cilj Lukoila stotinjak benzinskih postaja u Hrvatskoj, a ovim preuzimanjem stekli su dobar temelj za daljnje širenje na hrvatskom tržištu. U Lukoilu su uvjereni da će uspjeti osvojiti između 12 i 15 posto hrvatskog tržišta, i na taj način postati ozbiljna konkurencija Ini, od čega će na kraju najveću korist imati potrošači, koji će kao rezultat tržišne utakmice dobiti kvalitetnije i jeftinije gorivo.

U Lukoilu su bili najavili da će prodavati isključivo gorivo visoke kvalitete, koje zadovoljava Euro IV. i Euro V. standarde. Sve postojeće postaje na kojima se toči gorivo Euro III. kvalitete u što kraćem roku rekonstruirat će se za prodaju kvalitetnijih derivata.

– Dobrodošlo je širenje još jedne naftne kompanije na hrvatskom tržištu. Lukoilu i ne treba više od 100 benzinskih postaja jer je to dovoljno da pokriju cijelu Hrvatsku. Rastom konkurencije poboljšat će se ponuda jer Lukoil je na vrhu Europe po ponudi. Također, sa svojim izvorom nafte na Siciliji mogu u Hrvatsku donijeti jeftiniju naftu na radost potrošača – kazao je naftni stručnjak Davor Štern.

U odnosima između Ine i Lukoila velik problem mogu biti imovinskopravni odnosi dviju kompanija u Srbiji.

Podsjetimo, Ina je nedavno na sudu u Beogradu zatražila povrat 167 crpki ili 117 milijuna eura zbog prisvajanja njihovih benzinskih postaja i prodaje ruskom Lukoilu. Srbijanska je vlada benzinske postaje prisvojila i zajedno s Beopetrolom prodala ih Lukoilu. Ina traži i 90 milijuna dolara izgubljene dobiti.

– Lukoilu se može prigovoriti, ali ja ne prigovaram, što su preuzimanjem Beopetrola kupili Ininu imovinu u Srbiji. Nisu oni krivi već država Srbija, ali ukradena roba je ukradena i kad je kupiš – komentirao je Štern.

U Ini ne odustaju od tužbe te su spremni za sljedeće ročište u rujnu.

Ključne riječi

Komentara 17

OB
-obrisani-
07:02 04.08.2010.

http://toronto.ctv.ca/gas/ Ovo se zove konkurencija. Cijena je svaki dan druga!

BU
Bune
15:53 03.08.2010.

U EU dogovorna ekonomija o cijenama derivata su kaznena djela.A kod nas INA određuje cjenu derivata kako vladi fali u kasi.Naravno što viša cijena to bolje .(više PDV i trošarina).

Avatar bok
bok
11:45 03.08.2010.

Konkurencija je dobra stvar. U svim pogledima...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije