Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Plinski biznis

Linić o tužbi MOL-a: To je prijetnja za proračun teška 2 mlrd. kn

Slavko Linić (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
12.09.2013.
u 13:41

MOL poslao pismo Vladi u kojem je zaprijetio da će ih tužiti zbog svih gubitaka koje su pretrpjeli zato što Hrvatska nije preuzela plinski biznis.

Ministar financija Slavko Linić komentirao je sve ozbiljnije prijetnje mađarskog MOL-a da sudskim putem od Hrvatske zatraži nadoknadu štete jer država nikad nije preuzela Inin plinski biznis na što se 2009. obvezala HDZ-ova vlast.

– Kao što vidite, nova prijetnja za državni proračun od dvije milijarde kuna zbog istih onih ljudi koji danas pitaju zašto imamo ovakav deficit i zašto je teška situacija. Neodgovorno upravljanje državom, olako potpisivanje dokumenata koji nisu dobri za Hrvatsku nešto je što je velika prijetnja – rekao je Linić. I potpredsjednik Vlade Branko Grčić osvrnuo se na prijetnje te istaknuo da država i ulazi u pregovore s MOL-om jer je riječ o vrlo ozbiljnim stvarima.

MOL je spreman podnijeti sudsku tužbu protiv hrvatske Vlade zato što nikada nije preuzela Inin plinski biznis, iako se na to obvezala. SEE Business je još sredinom kolovoza pisao da je MOL poslao pismo Vladi u kojem je zaprijetio da će ih tužiti zbog svih gubitaka koje su pretrpjeli zato što Hrvatska država nije preuzela plinski biznis.

Početkom kolovoza Vlada je ovlastila ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka i ravnatelja Ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića da pokrenu nove pregovore s MOL-om o ključnim ugovorima potpisanima između 2003. i 2009. godine.

U okviru za pregovore Vlada je istaknula da želi promijeniti i ugovornu obvezu prema kojoj bi preuzimanjem tvrtke Prirodni plin Vlada na sebe preuzela gubitke od nekoliko milijardi kuna zbog neusklađenosti otkupnih i prodajnih cijena s tržišnima. Zbog tog plinskog biznisa i njegova gubitka MOL je najavio tužbu protiv Hrvatske.

>>Vrdoljak i Pejnović pokreću pregovore s MOL-om

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije