Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UniCreditova analiza: Kreditiranje sve manje, loši krediti do kraja godine dostići će maksimum

Kućanstva u regiji u krizi povećala štednju 12 posto

euri
Arhiva VL
20.01.2010.
u 12:53

Prema UniCreditovoj studiji"'Praćenje bogatstva i zaduženosti kućanstava u regiji" koju je grupa predstavila na konferenciji Euromoney, financijska se imovina sa -5,5 posto BDP-a u 2008. godini popela na četiri posto BDP-a.

BEČ - Visoka nezaposlenost i smanjenje dohotka zabog krize naveli su kućanstva na štednju te se financijska imovina građana u središnjoj i istočnoj Europi povećala više od 12 posto u godinu dana.

Prema UniCreditovoj studiji "Praćenje bogatstva i zaduženosti kućanstava u regiji" koju je grupa predstavila na konferenciji Euromoney, financijska se imovina sa -5,5 posto BDP-a u 2008. godini popela na četiri posto BDP-a.

- Kao regionalni predvodnik mnogo smo napravili da bismo smanjili negativne učinke  krize. Mnogim klijentima omogućili smo reprogramiranje kredita; na tome trenutačno radi 2000 ljudi u poduzeću, a prije nekoliko godina nije radio nitko. Mnoge obitelji produžuju rokove otplate, prihodi i potrošnja su znatno pali u svim zemljama regije, ali i u svijetu – izjavio je Federico Ghizzoni, direktor UniCreditove divizije središnje i istočne Europe.

Analitičari vide i znakove oporavka ekonomije te očekuju daljnji rast štednje u 2010. godini, što se dijelom pripisuje i pozitivnim signalima na tržištu kapitala, ali i višim kamatama na štednju. Debora Revoltella, direktorica UniCreditovih strateških analiza za središnju i istočnu Europu, istaknula je da je financijski pritisak kojem su izložena kućanstva u regiji snažno uzdrmao povjerenje građana i promijenio im potrošačke navike.

- Moguće je očekivati tek umjeren rast kreditiranja, a kvaliteta kredita i dalje će biti izazov bankama. Očekuje se da će loša potraživanja dostići maksimum krajem 2010. godine - najavila je Revoltella.

Kao dugoročni potencijal tržišta analitičari spominju tek stambene kredite, no trenutačno je potražnja i u tom segmentu ograničena smanjenjem zaposlenosti i povećanim zaduženjem građana.

Komentara 4

BO
bomba
13:15 20.01.2010.

Lako je nekom štediti kad ima od čega. Ovi financijski stručnjaci kad kažu štedi oni štede kad im kažu troši oni troše. Samo ja ne znam kako ćemo izaći sa štednjom iz krize. Ako ne trošimo tvornice manje proizvode zbogog smanjene potrošnje, slijede otkazi radnicima u proizvodnji pa smanjena potrošnja u prehrani pa tako dalje. Zar nije bolje poticati potrošnju da bi se novac vrtio ?

RE
regvarml
14:05 20.01.2010.

Bilo bi puno ljepse da sada kada se na zapadu vidi izlaz iz recesije Unicredito vrati kamatne stope za stambene kredite na istu vrijednost pod kojima smo ih i uzeli 3 godine ranije a to je 4.9 % umjesto sto i dalje drze kamatnu stopu 6.8%. Zar nije samo po sebi vise nego pljackaski sto je tecaj CHF sada 4.94 Kune a bio je 4.60. Ni manje niti vise nego na kredit od 80.000 Eura na 10 godina mjesecna rata za otplatu sada iznosi 1.000,00 Kujna vise mjesecno i neka Unicredit po pitanju kamatne stope bude realan a ne na vremenu otplate kredita. U momentu kada ste vi isplatili novac za nase stanove nije bilo recesije i vi ste podigli novac pod povoljnim uvjetima. Shvacam da se je kamatna stopa podigla za nove korisnike kredita jer u vrijeme recesije je bilo teze pribaviti novac medjutim ne vidim opravdanje da ste za 38.775 % podigli kamatnu stopu na vec prije odobrene kredite dok nije bilo recesije. Kako tumacite ovo povecanje kamatne stope ako ne lihvarstvom i pljackom. pa nismo podigli kredite za odlazak na skijanje ili kruzna putovanja nego da rijesimo krov nad glavom a vi nas bezdusno pljackate. Mozete li to opravdati?

Avatar sebastian
sebastian
21:37 20.01.2010.

Nas ne zanima srednja istocna Evropa, nas zanima konkretno Hrvatska, onda nemojte opet nesto drugo pisati nego konkretno o HR:::!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije