Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trend

Krediti: nikad više kao prije

'male real estate agent shaking hands with a mid adult man'
'34873.000000'
30.09.2010.
u 14:25

U projektnom financiranju kamate su najniže, no jednako je sužen i izbor nekretnine – lokacija i investitor su fiksni.

Kreditna klima u Hrvatskoj nikad više neće biti "ona stara", iz vremena kamata koje su počinjale brojkom tri. Približavanje tim brojkama moglo bi se očekivati tek nakon prelaska na euro, bude li ta valuta još uvijek aktualna u nekim budućim godinama. Ono što donekle tješi jest okretanje trenda rasta u smjeru pada kamata. No, malo je kreditno sposobnih klijenata s apetitom za zaduživanje, a oprez je obostran. Potražnja je na niskim granama, no zato ponuda vrišti – gotovo da nema kreditnog proizvoda bez nazivnika "akcija".

Bez valutne klauzule

Od 15. do 23. listopada Zagrebačka banka organizira akciju "Moj jesenski dan za s(t)an", gdje će ponuditi prodaju nekretnina partnerskih investitora uz akcijsku kamatu od 4,9 posto, fiksnu tri godine, bez naknada za procjenu nekretnina i troškove obrade kredita. U paketu će odobravati i kredit za opremanje stana uz kamatu od 4,9 do 5,9 posto. I ostali su krediti na akciji; gotovinski nenamjenski do 30 tisuća eura na sedam godina, uz osiguranje sposobnosti vraćanja nude uz kamatu 9,25 posto. Kamata kunskog autokredita spustila se na 7,8 posto, a kredit nije valutno vezan.

Pola potrošačkog u kešu

U PBZ-u su također sve tri vrste kredita na akcijama do 1. studenog; stambene za mlade do 40 godina nude uz kamatu 6,5 posto, nenamjenske gotovinske uz kamatu od 8,7 posto i deset godina otplate za klijente, odnosno 9,20 posto i sedam godina za ostale, a autokredite uz kamatu 8,3 posto godišnje. Kamata je za sve te kredite fiksna prvu godinu dana. Nakon isteka godinu dana, nenamjenski kredit klijenti nastavljaju otplaćivati uz kamatu 9,48 posto, a ostali dužnici po kamati 10,48 posto.

Kod stambenih kredita uvećan je iznos gotovinske isplate do 10 posto iznosa, a povećan je i iznos kredita za adaptaciju na 70 tisuća eura. Jednako kao i Zaba, nude potrošački kredit za opremanje nekretnine, čija je kamata do 100 tisuća kuna 8,5 posto, a rok otplate sedam godina. Do pola iznosa kredita može se isplatiti kao gotovina na tekući račun klijenta.

U promotivnoj ponudi Splitske banke trenutačno su Ekspres gotovinski krediti, kod kojih se u prvoj godini otplate anuitet obračunava po fiksnoj kamati od 8,49 do 9,49 posto, ovisno o roku otplate i iznosu kredita. Takve kredite odobravaju klijentima čija plaća sjeda na račun u banci, u iznosu od 700 do 25 tisuća eura, na rok otplate do 10 godina.

Stambeni kredit Stanko do milijun eura korisnicima paketa proizvoda Prestige odobravaju uz kamatu 6,45 posto, na rok otplate do 30 godina.

Zdeslav Šantić, glavni makroekonomist Splitske banke, očekuje pad kamata, kako aktivnih, tako i pasivnih, uzrokovan smanjenom potražnjom za kreditima u odnosu na pretkrizno razdoblje, ali i visokom konkurentnošću među bankama. Taj trend, naravno, može biti zaustavljen rastom makroekonomskih rizika i rizika plasmana.

Hypo banka do kraja godine u akcijskoj ponudi ima stambene i kredite za adaptaciju, rekonstrukciju ili dogradnju nekretnine u iznosu od pet do 75 tisuća eura. Kamatne stope kreću se u rasponu od 6 do 8,1 posto, ovisno o statusu klijenta, dobi i korištenju paketa proizvoda. Nakon završetka akcije, kredite će ponovno odobravati po kamati višoj za 0,4 postotna poena. Rok otplate kredita iznosi maksimalno 30 godina, a do iznosa od 15 tisuća eura osam godina. Troškovi obrade kredita imaju akcijske kamate od 0,5 do 1,5 posto.

Klijentima koji u razdoblju akcije otvore tekući račun kod njih nude "dodatnu opremu" – gotovinski kredit, kreditnu karticu, uslugu Hypo SMS bez naknade za prvu godinu korištenja i poklon dobrodošlice. Nenamjenski kredit u tom aranžmanu odobravaju do iznosa od 50 tisuća kuna, uz kamatu 7,99 posto, na rok otplate sedam godina, bez naplate troškova obrade. Uz kreditnu karticu Visaco-branded Grawe klijenti imaju pravo na policu riziko životnog osiguranja i osiguranja od nezgode do iznosa od 20 tisuća eura, kao i na uslugu Grawe assistance, pomoć na cesti i u kući te zdravstveno i putno osiguranje.

U S. Kraljevcu 4,85%

Hypo banka i Hypo-Leasing Kroatien akcijski prodaju i stanove iz kreditirane novogradnje, po kamati od 5,5 posto, fiksnoj u prve dvije godine otplate za klijente s računom u banci i paketom Gama ili Delta. U suprotnom, kamata je 6,3 posto, također fiksna prve dvije godine, a kredite odobravaju na 30 godina. Kupcima u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu kredit odobravaju po posebnim uvjetima, uz kamatu od 4,85 posto ako imaju račun u banci i paket Beta, Gama ili Delta, dok se bez paketa kamata penje na 5,3 posto. Ako plaću primaju u drugoj banci, kamata iznosi 6,05 posto.

Ostatak se plaća kasnije

Erste banka kao posebno povoljan iz ponude izdvaja gotovinski kredit s ostatkom vrijednosti. Klijentu je omogućeno da dio kredita od 60 do 80 posto otplaćuje postupno, a ostatak u kasnijim fazama otplate. Kamata se kreće od 8,99 do 10,90 posto, ovisno o iznosu kredita, a rok otplate je do najviše deset godina. Do kraja godine, kamata na RBA Flexi stambene kredite do 200 tisuća eura i 30 godina otplate iznosi 6,5 posto. Kamata na nenamjenske kredite u eurima, ovisno o statusu klijenta, može biti 8,75 ili 9,95 posto. Do kraja godine produljena je i akcija "Prostor za preokret", s kamatom 5,95 posto za stanove iz ponude i subvencioniranu kamatu za određene stanove od 3,95 posto. Fiksne su prve dvije godine. U Volksbanci do kraja godine odobravaju stambeni kredit u eurima, uz kamatu 6,20 posto i rok otplate do 30 godina. U projektnom financiranja kamata pada do 5,99 posto.

Ključne riječi

Komentara 4

EU
EUfan
15:05 30.09.2010.

Moj savjet svima je slijedeći: Ne uzimajte kredit za stan jer će cijene nekretnina još padati. Izračunajte samo koliko je 1 % na trideset godina i sve će vam biti jasno.

ZO
zooom
15:18 30.09.2010.

@EUfan, potpuno se slazem, nase banke se jos uvjek ponasaju kao zlocinci i pljackasi. Ljudi, eto, vidite da se i bankama moze pokazati kako nisu Bogom dane i da nismo mi tu zbog njih nego oni postoje iskljucivo zbog nas.s. Isto tako i dileri nekretninama.

AU
autoritet
17:38 30.09.2010.

Super su ove akcije Zabe, 4.9% fiksno.. ali samo 3 godine.. a nakon toga, Bože u ruke tvoje... jelda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije