Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NUTRIS grupa

Kod Slatine otvoren pogon s revolucionarnom tehnologijom: Prva europska hibridna tvornica za preradu boba i krumpira

Otvorenje prve europske hibridne tvornice za preradu boba i krumpira u Slatini
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/10
26.04.2022.
u 15:20

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Proizvodi iz Novog Senkovca izvozit će se na tržište Europske unije, Sjeverne Amerike i Azije.

Prva europska hibridna tvornica za preradu boba i krumpira NUTRIS.tech™ svečano je otvorena danas u Novom Senkovcu nadomak Slatine, a investicija je vrijedna 220 milijuna kuna. Iza projekta stoji NUTRIS grupa koja je Hrvatsku time pozicionirala, istaknuto je, kao jednu od prvih zemalja koje ulažu u industriju hrane na biljnoj bazi, jednu od najbrže rastućih industrija u svijetu. Očekuje se, naime, da će tržište proizvoda biljnog porijekla do 2025. doseći vrijednost od 77,8 milijardi dolara.

Tržište EU, Azije...

Tvornica proizvodi izolate proteina, škrob i vlakna iz boba i krumpira te trenutno surađuje s više od 250 poljoprivrednika i zapošljava 50 stručnjaka. Proizvodi iz Novog Senkovca izvozit će se na tržište Europske unije, Sjeverne Amerike i Azije.

Investicija je realizirana u partnerstvu s danskom tvrtkom Sicca Dania, jednom od vodećih tvrtki u području inženjerskih rješenja za prehrambenu industriju. Tvornica primjenjuje revolucionarnu tehnologiju, koju je Sveučilište u Kopenhagenu razvijalo više od 10 godina, a Sicca Dania i NUTRIS.tech™ intenzivno testirali, dodatno usavršili i dokazali primjenu u industrijskom okruženju.

- Ponosan sam što smo u NUTRIS grupi prvi implementirali revolucionarni proces ekstrakcije biljnih sastojaka iz boba kao jednog od najboljih izvora proteina i upravo u Hrvatskoj, izgradili prvu europsku hibridnu tvornicu. U njoj će se najsuvremenijom tehnologijom proizvoditi visokokvalitetni sastojci biljnog porijekla s naglaskom na proteine. Suradnjom s domaćim poljoprivrednicima doprinosimo revitalizaciji hrvatske poljoprivrede, a ponosni smo i na održivost procesa proizvodnje koji se temelji na principima kružne ekonomije – naglasio je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Riječ je o prvoj fazi većeg investicijskog ciklusa koji uključuje proširenje postojećeg pogona do 2025. te izgradnju inovacijsko-tehnološkog NUTRIS.parka™ do 2030.

- Otvorenje tvornice prvi je korak prema izgradnji agro - industrijskog NUTRIS.parka™, kako bismo na jednoj lokaciji povezali sve procese, od primarne proizvodnje, istraživanja i razvoja do industrijske proizvodnje te društveno korisnih, edukativnih i sportskih sadržaja za sve one koji vjeruju u naš nutritivni, inovativni i održivi koncept – najavio je Sedlić.

Cilj je do 2025. dosegnuti kapacitet proizvodnje od 70.000 tona visokokvalitetnih sastojaka za prehrambenu industriju, u suradnji s više od tisuću obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te otvoriti još stotinjak novih radnih mjesta. Proces dobivanja izolata je, pojašnjavaju, održiv te predstavlja vrhunac svjetske prehrambene industrije iz perspektive kompleksnosti i visine ulaganja.

- Čestitam na realizaciji projekta koji primjenjuje inovativnu tehnologiju te održivi pristup poslovanju, koristeći principe cirkularne ekonomije. Ovakva visokotehnološka investicija u ruralnom području Slavonije, s radnim mjestima koja otvara te s ciljem da što veći udio sirovine za proizvodnju bude nabavljen od lokalnih proizvođača u skladu je sa  Strategijom poljoprivrede RH do 2030. godine.
Također, riječ je o proizvođaču koji uspješno koristi sredstva Programa ruralnog razvoja za ulaganja u skladišta krumpira. Taj Natječaj je nastao kao brzo, dugoročno održivo i razvojno rješenje Ministarstva poljoprivrede za problem s kojima su se susreli hrvatski proizvođači krumpira uslijed zabrane sredstva za zaštitu bilja klorprofama, a ugovorena vrijednost potpora za isti iznosi gotovo 103 milijuna kuna - izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković te dodala kako do sada u Virovitičko-podravskoj županiji ugovorena vrijednost potpora iznosi 1,1 milijardu kuna te je isplaćeno 967 milijuna kuna, uz gotovo 33 milijuna kuna COVID-19 mjera pomoći. 

Bez glutena i alergena

Sastojci biljnog porijekla na tržište dolaze pod nazivom NutriSmart i "superiorne su kvalitete, prilagođeni vegetarijancima i veganima, ne sadrže gluten ni alergene i imaju neutralan okus", a proizvode se od lokalnih sirovina s područja EU.

U NUTRISU naglašavaju kako se u svom poslovanju vode principom kružne ekonomije s ciljem smanjenja otpada i povećanja upotrebe obnovljivih izvora energije. Električna energija koja se koristi dolazi iz 100 posto obnovljivih izvora, voda se filtrira i ponovno koristi, a nusproizvod koji ostaje nakon ekstrakcije proteina iz boba koristi se kao gnojivo za nova polja.

Inače, moderno visokotehnološko postrojenje izgrađeno je na mjestu stare propale svinjogojske farme.

- Naš nutritivni, inovativni i održivi koncept osigurava zelenu budućnost i donosi pozitivne promjene za Hrvatsku, Europu i svijet općenito. Rast regionalnog gospodarstva je naš prioritet. Cilj nam je stvoriti "butterfly efekt" održivosti u cijelom globalnom gospodarstvu osnaživanjem lokalne industrije. Nadamo se da će naš primjer motivirati i druge da održivo gospodare resursima i minimiziraju stvaranje otpada i onečišćenja - rekao je Zvonimir Sedlić, osnivač i predsjednik Uprave NUTRIS grupe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije