Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dalekovod

Knjiga poslova za 2015. puna, a na ZSE izlaze s novim dionicama

Paško Vela
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
08.01.2015.
u 13:02

Od stranih tržišta na kojima je Dalekovod ukorijenjen ističe Norvešku, Ukrajinu, Poljsku, Sloveniju i Kosovo, ali i susjednu BiH, gdje je u zadnje vrijeme raspisan niz novih tendera

Dalekovod na pragu cjelovitog restrukturiranja, na temeljima predstečajne nagodbe, priprema se za veliki povratak na slavne dane u svojem core businessu – gradnji dalekovoda i trafostanica na stranim tržištima. Njegova je knjiga poslova za ovu godinu popunjena, a isto vrijedi i za dobar dio 2016. godine, potvrdio je to Poslovnom dnevniku predsjednik uprave Dalekovoda Paško Vela, no mnogo poslova u znaku je cijele mreže tendera koji slijede ili su otvoreni diljem Europe gdje se tvrtka natječe. Konkretnije, vijesti se čekaju iz Norveške, Poljske, Ukrajine, Gruzije, Švicarske, BiH, Egipta, Njemačke. U pripremi je i značajni paket novih dionica koji će ovih dana izaći na Zagrebačku burzu, što bi trebalo potaknuti trgovanje ovom dionicom.

Stalni rast

– Očekujemo pozitivno operativno poslovanje Dalekovoda u 2015. godini, a na isti način i u sljedećim godinama, uz stalni rast prihoda i dobiti. Bit će zadovoljni svi, investitori, vjerovnici i zaposlenici, a za to će poslužiti naš velik, ali realan plan kako ostvarivati solidne stope rasta – kaže Vela najavljujući prve dokaze toga već za idući tjedan jer će Dalekovod na Zagrebačkoj burzi objaviti sveobuhvatnu informaciju o dobivenim poslovima na nekoliko tržišta otkad je on na čelu kompanije (od početka rujna prošle godine).

Dalekovodu je inače za plan uzlaznog trenda potreban konstantni rast prihoda, to više što strana konkurencija brzo radi, a on je zajedno sa žurnim akcijama konzervativno zacrtan u poslovnom planu za ovu godinu. Plan je odobrio Nadzorni odbor, u kojem sjede novi većinski vlasnici (Nexus i Zagreb-Montaža), i to na svojoj sjednici uoči Božića, a kako stoje stvari, ova će ga kompanija kontinuirano ostvarivati u najvećem obujmu iz izvoznih poslova. Oko 70% prihoda planirano je ove godine iz poslova na stranim tržištima, a Vela ističe da je u perspektivi moguće da se tako ostvari i više od 80 posto ukupnog prihoda ove kompanije.

Od stranih tržišta na kojima je Dalekovod ukorijenjen ističe Norvešku, Ukrajinu, Poljsku, Sloveniju i Kosovo, ali i susjednu BiH, gdje je u zadnje vrijeme raspisan niz novih tendera. U tvrtkinom fokusu je jačanje prodaje i na novim tržištima gdje se nude veliki poslovi, a takvi su primjeri aktivnosti na kojima je Dalekovod intenzivno u posljednje vrijeme angažiran u Gruziji i Bugarskoj.

Ta su tržišta prvi službeni Velin iskorak na planu jačanja prodajnih aktivnosti, a riječ je o velikim i još uvijek otvorenim tenderima na kojima se traže izvođači za poslove vrijedne desetke milijuna eura. Bez upuštanja u ishod po sistemu “ki bi, da bi”, uz apel za strpljenje, Vela otkriva i da su aktualne pripreme za nove i vrlo vrijedne energetske tendere Makedonije gdje se uskoro očekuje raspisivanje za gradnju dalekovoda i trafostanica.

Poslovanje u Ukrajini

Unatoč složenoj ukrajinskoj situaciji, u ovom je trenutku tamo stabilan Dalekovodov biznis, tvrdi, dok je kod susjedne Poljske u punom zamahu Dalekovodova borba za nove poslove. Poljska je među najvećim potencijalima za rast ove tvrtke, a Vela je optimističan te, kako objašnjava, u potrazi za poljskim partnerima za financiranje projekata i izvedbenih garancija, na stolu ima nekoliko opcija, a upravo se o tome i odlučuje. Dalekovodov povratak na pojedina vrlo velika tržišta, gdje je prije dosta vremena bio itekako prisutan, poseban je cilj, a razlog su prognoze o velikim projektima u energetici.

>> Dalekovod izborio dva posla u Ukrajini 'teška' 30 milijuna eura

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije