Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IGRI DO KRAJA 2020.

Kina pokazuje da je moguć brz ekonomski oporavak

Koronavirus u Kini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
15.04.2020.
u 07:00

Najmračniji model odgađa oporavak nakon 2021., a uključuje nove valove pandemije, niz bankrota i rekordnu nezaposlenost u brojnim gospodarstvima

Analitičari konzultantske kuće McKinsey modelirali su devet ekonomskih scenarija globalnih ekonomskih kretanja zbog pandemije; u rasponu od ljetnog oporavka do „crnog labuda nad crnim labudima“.

Iako se čini da bi takve prognoze, od sunca do mećave, mogao dati svaki laik, konzultanti su istaknuli da očekuju jedan od četiri optimistična scenarija u kojima će mjere fizičkog distanciranja ubrzati suzbijanje pandemije, a gospodarstva će se vratiti u igru prije kraja 2020. Najmračniji model odgađa oporavak nakon 2021., a uključuje nove valove pandemije, niz bankrota i rekordnu nezaposlenost u brojnim gospodarstvima. Razvoj situacije ovisit će o raznim varijablama, no najvažnije su kombinirana reakcija javnog zdravstva i mjere vlada za ublažavanje krize.

Prikazano kroz grafove, njihove se prognoze, u slučaju obuzdavanja širenja virusa unutar dva do tri mjeseca snažnim odgovorom javnog zdravstva i mjerama državne pomoći, kreću od krivulje u obliku slova „V“ do turbulentnih trendova i krivulje u obliku slova „U“, gdje bi globalna ekonomska aktivnost pala na povijesno dno prije nego što se vrati na brojke otprije krize. Takav se scenarij očekuje kod lošeg odgovora javnog zdravstva i izostanka adekvatnih gospodar skih mjera.

U slučaju nekontroliranog širenja virusa dok se ne otkrije učinkovito cjepivo ne bi pomogle mi mjere koje poduzimaju vlade, a zagušili bi se i kreditni putevi: tad bi izgledne bile krivulje kretanja BDP-a u obliku slova „W“ ili „L“, kratkotrajni oporavci ili godine potisnute aktivnosti. Kao mogući putokaz promatraju Kinu jer je prva prošla pandemiju; rani ekonomski pokazatelji impliciraju da se redovna aktivnost nastavlja brzo nakon tjedana stroge karantene, obustavljenih narudžbi i zatvorenih tvornica. Očekuju da će kinesko gospodarstvo do 2021. dosegnuti razine prije krize, ako ih izbijanje pandemije u drugim žarištima ne omete.

– Ako Europa i SAD budu slijedili sličan obrazac, obustava ekonomskih aktivnosti trajala bi samo nekoliko  mjeseci, prije nego što bi olakšice koje će za gospodarstva omogućiti vlade i odgođena potražnja doveli do snažnog ljetnog oporavka – kažu u McKinseyu čije modele prenosi Business Insider.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije