Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obraćanje naciji

Macron: Francuska zatvorena do 11. svibnja, restorani i granice do srpnja

Emmanuel Macron
Foto: REUTERS
1/3
13.04.2020.
u 21:01

Restorani će ostati zatvoreni do srpnja, do kada zasigurno neće biti ni festivala ni drugih sličnih javnih okupljanja.

Predsjednik Emmanuel Macron u večerašnjem je obraćanju naciji najavio da Francuska ostaje zatvorena zbog koronavirusa do 11. svibnja. Tada će, kaže, zemlja biti spremna testirati svakog građanina koji pokazuje simptome zaraze, a do tada sav javni život i proizvodnja moraju biti svedeni na najneophodniji minimum. 

Od 11. svibnja započet će otvaranje i povratak Francuske u normalni život, ali postupno: samo nekim školama i vrtićima bit će dozvoljen nastavak rada, a restorani će ostati zatvoreni do srpnja, do kada zasigurno neće biti ni festivala ni drugih sličnih javnih okupljanja. Granice Francuske također bi trebale ostati zatvorene i nakon 11. svibnja, što govori o tome da se i Francuzi, ali i destinacije diljem svijeta koje računaju na francuske turiste, mogu oprostiti od ljetne turističke sezone. 

Macron je najavio i da će francuske vlasti razviti aplikaciju za pametne mobilne telefone, pomoću koje će pratiti širenje koroonavirusa kroz praćenje ljudi i njihovih kontakata. Aplikacija će, naglasio je, biti nešto što građani preuzimaju dobrovoljno. O tome da sve više zemalja Europe i svijeta vidi takve aplikacije kao put prema povratku u normalnost nakon zatvaranja zbog koronavirusa Večernji list piše u novinskom izdanju od utorka.  

 

 

Ključne riječi

Komentara 30

SO
Sir Oliver
21:26 13.04.2020.

Dobrovoljno da instaliram špijuna? Malo morgen!!

Avatar GeniKameni
GeniKameni
21:59 13.04.2020.

Ovo mu je doslo k'o naruceno... da razvodni i otupi zestinu prosvjeda "zutih prsluka". Francuzima u restoranima i na drugim javnim mjestima prijeti mnogo veca opasnost od teroristickog napada nego od koronavirusa...

DU
Deleted user
23:45 13.04.2020.

Granice će biti čvrste do pronalaska cijepiva i do procijepljenosti većine stanovništva, to je sigurno, možda se neće moći uči u većinu država ako nisi cijepljen, i to je vrlo izgledna opcija, kada? mislim da je ova godina manje više otpisana, možda u 2021 stvari budu bolje. Uz je vrlo vjerojatan scenarij da bez maske nećete moći nikuda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije