Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISPOD CRTE

Kad se švicarci prave Englezi

29.08.2006.
u 13:53

Kad su u petak ugledali naslovnicu Večernjaka mnogi su se uhvatili za srce, a potom, jednako bolno, za lisnicu. Jer, nije patka nekog ljevorukog ekonomista, već pravo, stvarno upozorenje analitičara Hrvatske narodne banke: do kraja godine rata kredita vezanog uz švicarski franak mogla bi poskočiti i 18 posto! Uistinu šokantno za sve one koji su već rastegnuli svoje mjesečne gabarite kako bi otplaćivali rate najpovoljnijeg kredita na tržištu. Za sve ostale, računica je i dalje isplativa, no...

Jedna kolegica u Zabi ovih se dana raspitivala za kredit od 60 tisuća eura na 15 godina. I što su joj rekli? Rata kredita vezanog uz eure bila bi 3400 kuna, a uz franke samo 300 kuna manje! Do prije nekoliko mjeseci razlika je bila gotovo dvostruko veća. Banke su se u primamljivanju kupaca nadmetale u što nižim postocima, pa je kao zgodan mamac na površinu isplivao u tom trenutku vrlo povoljni švicarski franak.

Proteklih mjeseci bio je vrlo tražena roba na europskom istoku  tako da možemo reći da je upravo naša glad za kreditima uzdrmala franak i dovela do povećanja referentnih kamatnih stopa. One su 2003. bile na povijesnom minimumu, svega pola posto. A prema procjenama do kraja iduće godine približit će se 3 posto!

U HNB-u sad mogu podići prst: Jesmo li vam rekli? No, malo se tko od onih koji su se zalijepili na švicarce sjeća da je netko sa saborske govornice upozoravao naciju. A i pitanje je što je HNB-ovcima bilo preče na pameti  upozorenje ili pokušaj zaustavljanja kreditne eksplozije koja će neminovno uslijediti. Slično upozorenje, još dramatičnije, odaslala je prije nekoliko tjedana i srbijanska središnja banka u tamošnjem parlamentu.

No, što će sad jadne banke, pitate se? Masovne konverzije kredita vezanih uz franke u eure, jasno, neće biti. Jedan od razloga je taj što će i oni uskoro poskupjeti. Uostalom, banke će vam to naplatiti i do 3 posto. A ako mislite da će one tek tako odustati od franka varate se. Naime, jedna je jednom svojem klijentu prije par dana već ponudila konverziju kredita iz eura u franke, uz cijenu od samo  pola posto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije