Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Phalanx Capital

John Jonovski: Ekonomska povezanost sa SAD-om još nije dovoljna

Foto: Igor Šoban/PIXSELL
1/3
02.03.2018.
u 17:33

Jonovski je upravo ušao u savjetodavni odbor Honestasa. Hrvatska ima potencijal u infrastrukturi, dio toga je i LNG, ali ne znam u kojem će smjeru ići vladina srategija. Mnogo je konkurencije, kaže Jonovski

Bivši investicijski bankar John Jonovski radio je kao direktor u investicijskim bankama UBS i ABN AMRO u Londonu, Coopers&Lybrandu, tvrtki koja je spajanjem s Price Waterhouseom prerasla u PriceWaterhouseCoopers, te u Rothschild&Sonsu. Nakon što je napustio korporativni milje, osnovao je Phalanx Capital, tvrtku za upravljanje imovinom koja posluje globalno, ali je primarno fokusirana na jugoistočnu Europu.

U savjetodavnom odboru Honestas Private Equity Partnera Jonovski je upravo postao zamjenik Henrika Fogha Rasmussena, vlasnika tvrtke Argon Global, sina bivšeg glavnog tajnika NATO-a Andersa Fogha Rasmussena. Honestas je nedavno aplicirao i za preuzimanje portfelja Nexus Private Equity Partnera, nakon što im je Hanfa oduzela licencu zbog pozajmice Agrokoru, no u tome nisu uspjeli – kao najbolji kandidat predložen je fond Inspire Fusion.

Niste izabrani za preuzimanje Nexusova portfelja?
Zašto nismo izabrani kao najbolji tim pitanje je za donositelja odluke. Vjerojatno su prednost dali lokalnom iskustvu a nisu dovoljno vrednovali međunarodno.

Zbog čega vam je Hrvatska zanimljivo tržište?
Zbog dvije stvari. Prva, obitelj mi je porijeklom iz Makedonije, odrastao sam s afinitetom, ne samo za Makedoniju, nego za sve zemlje u regiji. Ovdje se ne osjećam kao stranac, nego sam na neki način doma. U UBS-u i ABN AMRO-u sam bio zadužen za ovu regiju. Drugo, Hrvatsku ne gledam kao izolirano tržište, ne vidim granice. Hrvatska je sigurno zemlja u regiji s velikim potencijalom za ekonomski rast i investicije. Do sada nije bila dovoljno ekonomski povezana sa SAD-om i nizom drugih zapadnih zemalja, a danas se poslovi se sklapaju globalno.

Koja će biti vaša uloga u Honestasu?
Moja je uloga donijeti internacionalno iskustvo i omogućiti globalni dohvat timu, biti most između investicijskog bankarstva i biznisa, a s druge strane razumjeti lokalno okruženje. Kao savjetnik i zamjenik Henrika Fogha Rasmussena pomoći ću u donošenju odluka o investicijama.

Koje kompetencije imate da ostvarite planove za Hrvatsku?
Definitivno globalnu umreženost Henrika Rasmussena i ako dopustite – i moje međunarodno iskustvo te smo, uvjeravam vas, jamci globalnog dohvata neophodnog za uspjeh ovoga posla. Imam 20 godina iskustava u SAD-u, Europi, središnjoj i istočnoj Europi, južnoj i istočnoj Aziji, Japanu, Australiji. Radio sam na prikupljanju kapitala i prodaji kompanija i moja je tvrtka klijentima donijela izvrsne rezultate. Tvrtke koje smo prodali postigle su prosječno najmanje 50% više vrijednosti od inicijalne.

Možemo to očekivati i ovdje?
Da, nije posrijedi samo tehničko iskustvo, dio tajne u prodaji kompanija je i sposobnost da se uđe u “glavu i cipele” osobe koja sjedi preko puta stola. Na taj sam način vodio značajne regionalne “exite”, uključujući prodaju McDonald’sa u Bugarskoj, Invest banke Steiermärkische Sparkassi te Pivare Skoplje Heinekenu i Coca Coli. Samo u zadnjih godinu dana moj tim je aranžirao “capital raisings” i investirao u Terracom resources i Euromax koji su izlistani na burzi u Australiji, odnosno na burzi u Kanadi. Nedavno je zatvoren “exit” nad kompanijom koja se bavi izvorima energije u Indoneziji te je prodana Banpu, vodećoj energetskoj kompaniji u Tajlandu izlistanoj na Bangkok Stock Exchange.

Koji su vam sektori ovdje u interesnoj zoni?
Afinitet su mi alkoholna i bezalkoholna pića, hrana i maloprodaja hrane u trgovini. Agrokor nam je prirodni interes, pokriva sve te sektore. Osim toga, energija i infrastruktura za njezin transport. S proizvodne strane i obnovljiva i klasična energija. Hrvatska ima potencijal u infrastrukturi, dio toga je i LNG, ali ne znam u kojem će smjeru ići vladina strategija. Mnogo je regionalne konkurencije.

Ljudi koji dođu raditi u Hrvatsku žale se na poslovnu klimu, birokraciju, korupciju...
Svaki od problema koji ste spomenuli postoji i u mnogim drugim zemljama. Ne možemo to isti čas promijeniti, ali možemo nesudjelovati. Baš zato ne volim raditi s vladama, ne volim raditi s ljudima koji su podložni korupciji i u njoj ne sudjelujem. Želim raditi “by the book”, u jednostavnu okruženju, a ako je vlada umiješana više nije jednostavno.

Zanima vas Agrokor.
Ako gledam cijelu situaciju oko Agrokora, prvi savjet koji bih dao bilo bi rješavanje maloprodaje koja je potpora ostatku biznisa. Ako se riješi to, može se riješiti ostatak. Imaju solidan retail, nekretnine, zanimljive tvrtke kao što su Jamnica i Ledo. To su, iz internacionalne perspektive, fantastične prilike za investiciju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije