Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Je li HEP planski tražio šokantno poskupljenje?

struja2.jpg
import
02.06.2008.
u 15:15

HEP traži da struja poskupi 54 posto, ali Vlada neće pristati na toliku svotu već će odobriti 20 posto više cijene struje.  “Oko 20 posto nešto je s čime ćemo se morati s njima složiti”, rekao je Ivo Sanader nakon razgovora sa socijalnim partnerima.

- Scenarij poskupljenja struje u nekim se krugovima tumači kao pokušaj Sanaderove vlade da se predstavi kao socijalno osjetljiva, a istodobno i ekonomski racionalna vlast.

Igra dobrih i loših
Krešimir Macan, stručnjak za komunikaciju i glasnogovornik bivše Račanove vlade, kaže da se teren za poskupljenje priprema mjesecima. Pretpostavlja kako je HEP-u sugerirano da napuše zahtjev više nego što je potrebno, a potom na scenu stupa odmjeren i realan    premijer te daje po prstima “zločestim momcima”. “To je klasična igra dobrih i loših momaka u kojoj je Sanader taj koji je dobar i koji nastupa kao superman i spasitelj nacije”, kaže Macan.

Potvrda 20-postotna poskupljenja iz usta premijera Sanadera nije u poslovnim krugovima dočekana kao veliko iznenađenje jer je ono bilo očekivano. Makroekonomisti su već izračunali da poskupljenje struje 20 posto pridonosi godišnjemu rastu cijena od 0,7 posto.  Struju je teško nadomjestiti drugom robom, pa građani od srpnja mogu očekivati mjesečne rate od 40 do 50 kuna više, ali s vremenom će se više cijene struje preliti i u više cijene osnovnih prehrambenih proizvoda kao što je  kruh. U tvrtki je situacija različita, veliki potrošači kao što su kutinska Petrokemija ili brodogradilišta ovise o Vladi i ne mogu samostalno poskupljivati, jednako kao i HŽ u kojem su jučer izjavili da cijene prometa zasad ostaju nepromijenjene.

Uskoro će i plin
Zagrebački gradski prijevoznik ZET, također jedan od velikih potrošača struje, poskupio je na početku godine. Proizvođači poput Holcima, vlasnika cementare Koromačno, kažu da će se više cijene odraziti na troškove poslovanja, ali dodaju da se tek sad vidi kako su njihove dosadašnje investicije  kojima se išlo na uštedu potrošnje struje bile dalekovidne. Tvrtke tvrde da će veći cjenovni udar donijeti također najavljeno poskupljenje plina, o čemu se u posljednje vrijeme šuti. Nezavisni ekonomisti smatraju da je poskupljenje neizbježno jer se time otvara prostor za investicije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije