Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati

Janaf izlazi u prvu kotaciju, a u investicije ulaže 400 mil. kuna

Ante Markov, predsjednik uprave Janafa
Mišo Lišanin
01.02.2010.
u 14:42

Financijsku 2009. godinu tvrtka završila sa 464 mil. kn. prihoda. Ina Janafu duguje 20 milijuna kuna, a HAND-a 9,6. Sva ulaganja u ovoj godini platit će vlastitim novcem.

Janaf je poslovnu 2009. godinu završio s ukupnim prihodima od 464,9 milijuna kuna, što je za 25,2 posto više nego 2008 godine, odnosno sa 139,3 milijuna kuna ili 42,8 posto više od planiranih prihoda. Ostvarena neto dobit pak iznosi 119 milijuna kuna. Janafov koeficijent likvidnosti iznosi 1,7, što znači da sve obveze pokriva vlastitim novcem, pohvalio se jučer na konferenciji za novinare Ante Markov, predsjednik uprave Janafa. Rok plaćanja toga javnog poduzeća, koje se bavi skladištenjem i transportom nafte, je najviše 60 dana. Međutim, Janafov najveći dužnik je Ina jer, prema financijskom izvještaju, Janafu duguje oko 20 milijuna kuna. Dug HAND-e pak iznosi 9,6 milijuna kuna. Markov je pak najavio kako će ova godina biti teška za Janaf jer u nju ulazi s velikim investicijskim očekivanjima. Tako će u proširenje skladišnih kapaciteta, dogradnju sustava transporta nafte, diverzifikaciju pravaca opskrbe rafinerija... uložiti čak 400 milijuna kuna. Izvor kapitala su im isključivo vlastita sredstva. Do ljeta će pak Janaf u Sisku otvoriti nove kapacitete za skladištenje nafte. Markov je najavio kako bi Janaf ove godine mogao izaći u službenu kotaciju Zagrebačke burze, odnosno da je to želja uprave, ali vlasnik, odnosno država još nije donio odluku.

 – S obzirom na transparentnost poslovanja koju podrazumijeva službena kotacija, to je ispravni put za Janaf – poručio je Markov.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije