Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporavak

Iznenađujuće oštar pad nezaposlenosti u Njemačkoj

Angela Merkel
REUTERS
30.04.2010.
u 08:00

Sezonski prilagođena nezaposlenosti u najvećem europskom gospodarstvu pala je više od očekivanog, za 68 tisuća u travnju, na 3,28 milijuna ljudi, što Njemačka nije zabilježila od siječnja 2008. godine.

Njemačka je zabilježila najveći mjesečni pad nezaposlenosti u posljednje dvije godine čime je dokazala snagu svog gospodarskog oporavka u vrijeme dok kriza eskalira u južnoj Europi. Sezonski prilagođena nezaposlenost u najvećem europskom gospodarstvu pala je više od očekivanog, za 68 tisuća u travnju, na 3,28 milijuna ljudi, što Njemačka nije zabilježila od siječnja 2008. godine. Stopa nezaposlenosti pala je na 7,8 posto radne snage, što je najniže od prosinca 2008. godine.

Iznenađujuće oštar pad ogleda se u oporavku njemačke industrije za što su zaslužne vladine mjere za potpore na tržištu rada. Za razliku od Njemačke koja je dosta dobro podnijela međunarodnu krizu, Amerika je zbog nje najveće gubitke podnijela upravo na tržištu rada, piše Financial Times.

- S obzirom na recesiju koju smo prošli, njemačko tržište rada je iznimno jako. Ako se spriječe posljedice koje grčki problemi mogu stvarati, ne bismo trebali imati veće probleme na njemačkom tržištu rada. Grčka je glavna tema na financijskim tržištima, ali u realnom gospodarstvu nije – rekao je Dirk Schumacher, ekonomist Goldman Sachsa u Frankfurtu.

Njemačka nezaposlenost na vrhuncu je bila sredinom prošle godine sa gotovo 3,5 milijuna nezaposlenih. Ranije ove godine ekonomija je pogođena teškim zimskim uvjetima, koji su mogli utjecati na rast nezaposlenosti u prvom tromjesečju. To se ipak nije dogodilo, najviše zahvaljujući hitnim vladinim mjerama za potporu gospodarstvu.

 

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:22 30.04.2010.

Svi se igraju nekakve ekonomije, nekakve proizvodnje, jedino Njemačka pokazuje kako se doista radi. Da nije preuzela na sebe i sav europski jad i čemer, nitko je ne bi mogao zaustaviti. Danas svi vlastite probleme rješavaju vješanjem o Njemačku, od Grčke - na dalje. Recept jednostavan - voljeti svoju državu (mi to tek trebamo naučiti), država da je poštena, zakoni da su isti za sve, svijest o vlastitoj odgovornosti za vlastiti život (nama je za sve uvijek kriva vlast,država,Tito,Franjo,Ante Pavelić...) i to je to.

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
08:56 30.04.2010.

Njemačka je imala dobru financijsku pozadinu te je u ključnim trenutcima mogla dati oslonac gospodarstvu. Hrvatska je u kreditima koji naši političari uzimaju skoro svake godine i sa jako malim standardom te sa nesposobnom vladom i naravno sad oni kaoo donose neke mjere ali i vrabci na granama znaju da od tih \"vladinih mjera štednje\" nema ništa....

UK
Ugo Kajvez
13:15 30.04.2010.

Vjerojatno su ti nezaposleni se iselili u druge krajeve svijeta. Apropo, kaj nije prije neko vrijeme u VL - u bio članak da njemci rade kao gastići u poljskoj, i to po puno nižim nadnicama? ...... to se traži ....... nemožemo vas tako malo platiti koliko vas možemo navuć na tanki led ...........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije