Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovacija nekadašnjeg IT kralja Željka Brigljevića

Izmislio peć na drva koja razgrađuje plastiku i proizvodi gorivo

storyeditor/2022-01-17/48301.jpg
Robert Anić/Pixsell
18.01.2022.
u 13:08

Cijena peći bila bi između 25 i 35.000 eura, ovisno o razini opreme, a povrat investicije je između dvije i četiri godine, ovisno koliko se često uz grijanje radi i piroliza

Zagrebačka tvrtka Makro Gradnja Željka Brigljevića deset je godina pomno razvijala inovaciju koju je sada dostupna na tržištu – riječ je o Macro Converteru, specijalno dizajniranoj peći na biomasu koja zagrijava prostor, a istovremeno uklanja plastiku i stvara gorivo, po čemu je ovaj hrvatski proizvod jedinstven u svijetu.

Mogao bi, tvrdi Brigljević, jeftino grijati obiteljske hotele, planinarske domove, OPG-ove, domove za starije, crkve, domove zdravlja, a istodobno čistiti okoliš i stvarati energent pogodan za otkup. Macro Converter može i ne mora vršiti proces pirolize; može imati i samo funkciju grijanja.

- Spojili smo grijanje na biomasu koje je jako popularno u razvijenijim zemljama s istodobnom razgradnjom plastike, tj. ‘pirolitičkom depolimerizacijom’, prilikom koje nastaje energent. Još jednostavnije rečeno – osmislili smo peć na biomasu /drvnu sječku, a to je praktički sve što gori – od božićnih drvaca, ostataka namještaja, morskih travi, poljoprivrednih ostataka – i dodali joj mogućnost pirolize plastike. Takva peć osigurava najpovoljnije grijanje jer se gorivo pronalazi svuda, a istodobno iz okoliša uklanja plastiku i iz nje proizvodi pirolitičko ulje - kaže Brigljević. Postupkom pirolize može se konvertirati i guma, dodaje.

- Od starih tenisica može se dobiti izvrsno gorivo. Ulje se na daljnju obradu može dostaviti industriji, nekoj manjoj rafineriji, a takva goriva na slobodnom tržištu dosežu otkupne cijene i do deset kuna po litri što pruža priliku za zaradu - pojašnjava Brigljević koji je 25 godina bio na čelu tvrtke MakroMikro za prodaju IT proizvoda.

Tvrtku je prodao sesvetskom Stublić Impexu prije sedam godina, no još se, dok je bio direktor, rodila ideja o Macro Converteru. Primijetio je, kaže, kako svakim danom nastaje sve veća hrpa neupotrebljive plastike – kućišta toner kazeta, ink spremnici – koju je bilo potrebno zbrinuti na odgovoran način, a to zbrinjavanje otpada koštalo je gotovo više nego kupnja novog proizvoda.

Tako je došao na ideju o peći koja ne bi rješavala samo problem plastičnog otpada, već išla korak dalje u vrijeme kada su obnovljivi izvori energije imperativ, a sve je realizirao kroz tvrtku Makro Gradnja.

- Ključne su prednosti najpovoljnije grijanje, uklanjanje plastike iz okoliša i sve to uz mogućnost ostvarivanja profita proizvodnjom energenta iz otpada. Ukratko, zimi se svi moraju grijati. Eksplozijom cijena energenata, grijanje na biogorivo je najsigurnije, dugoročno dovodi do samoodrživosti i neovisnosti te umanjuje ugroze od strelovitih poskupljenja energenata, primjerice plina. Također, pruža mogućnost zarade prodajom pirolitičkog ulja. Najvažnije, korisno je za Zemlju radi smanjenja količine plastike iz okoliša - pojašnjava Brigljević. 

>> VIDEO Brzo antigensko testiranje od danas i kod obiteljskih liječnika: 'Mnoge ordinacije još ih nisu dobile'

Komentara 2

DU
Deleted user
10:39 23.01.2022.

Jedan mali nedostatak u opisu ove peći. Šta se dešava sa ispušnim gasovima, dimom. Ako je peć na loženje tzv flisom ili drobljenim otpadom onda dolazi do sagorjevanja raznih materijala a ništa ne stoji i filterima ili prečistačima. Ili sam ja to predvidio ...

IL
ilustrator
13:34 18.01.2022.

genijalno, no teško da će proći. tzv.zeleni lobi bih ostao bez svoje muze, i što je još gore, šuške!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije