Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKTI U ISTRI

Istra traži novac od EU za Brijune, hostele i golf igrališta

'10.07.2011., Zagreb, U Golf and Country Clubu Zagreb zavrseno je Prvenstvo Hrvatske u Golfu, pobjednik je Toni Kukoc. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
22.08.2011.
u 20:48

U planu je uređenje brojnih istarskih kaštela, među kojima je danas među najpoznatijima kaštel Morosini Grinari u Svetvinčenatu.

Izgradnja podzemnog grada Labina, čak dva javna golf igrališta, rekonstrukcija kapaciteta na otočju Brijuni te obnova austrougarskog fortifikacijskog sustava u Puli neki su od stotinjak projekata s kojima Istarska županija kani aplicirati za sredstva strukturnih fondova Europske unije.

Na još uvijek radnoj listi potencijalnih projekata redom su jake investicije svaka vrijedna bar nekoliko milijuna kuna. Cilj su bespovratna sredstva. Modaliteti financiranja dijelom uključuju i državu koja je za njih pokazala velik interes, a cilj je povećanje konkurentnosti cijele Istre, prvenstveno u turističkom smislu.

Oriano Otočan, vršitelj dužnosti pročelnika Odjela za europske integracije Istarske županije pojašnjava kako se trenutno izrađuje portfelj potencijalnih projekata s kojima županija kani aplicirati za sredstva strukturnih fondova Europske unije koja će biti dostupna nakon pristupanja Hrvatske u članstvo.

- Trenutno je na ‘papiru’ vjerojatno i više od stotinu projekata, no s obzirom da je ovo samo radna lista pitanje je što će se na kraju profilirati u konkretne projekte. Važno je da u definiranju projekata vrlo usko surađujemo s jedinicama lokalne uprave iz kojih su zapravo i potakle ideje za mnoge investicijske projekte, pojašnjava Otočan.

U planu je i nastavak revitalizacije Završja gdje bi se trebao izgraditi ruralni hostel ili hotel s turističkim naseljem, potom uređenje brojnih istarskih kaštela, među kojima je danas među najpoznatijima kaštel Morosini Grinari u Svetvinčenatu, impozantna utvrda među čijim se zidinama održava ljetni festival plesa. I taj kaštel, i onaj u Pazinu zajedno s Pazinskom jamom mogao bi se mnogo bolje turistički iskoristiti, smatraju u Županiji. Potom po uzoru na rovinjsku Kuću o batani, istoimenoj ribarskoj brodici, po cijeloj Istri u zgradama u javnom vlasništvu u planu je izgradnja svojevrsnog ‘lanca kuća’ posvećenih tradicionalnim proizvodima poput ulja ili tartufa, kao i vinski muzej.

Komentara 1

DR
drug
12:22 27.08.2011.

Golf igralista su definitivno IN i ostace broj 1 za turizam jos dugo ... dugo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije