Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljestvica konkurentnosti ekonomije

Ispred nas Slovenci, Rumunji, Bugari, Mađari...

ekonomija
Foto: VL FOTO
24.05.2018.
u 14:02

Mjeri se koliko dobro zemlje upravljaju svojim resursima i kompetencijama kako bi se dugoročno stvarale nove vrijednosti

Na globalnoj ljestvici konkurentnosti za 2018. Hrvatska je zauzela 61. mjesto od ukupno 63. svjetske ekonomije, što je pad za dva mjesta u odnosu na prošlu godinu, rezultati su analize Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, čiji je partner Nacionalno vijeće za konkurentnost.

Hrvatsku su ove godine prešišali Brazil, zbog rasta BDP-a i zapošljavanja te Ukrajina zbog povoljnijeg poslovnog okruženja. Mongolija i Venezuela ostaju na začelju, dok u zemljama u okruženju, novim članicama EU, Poljska zauzima 34., Slovenija 37., Mađarska 47., Bugarska 48. te Rumunjska 49. – i sve su poboljšale svoje pozicije. Poljska, Slovenija i Mađarska napredovale su čak četiri, šest i pet mjesta. Mađarska, tvrdi se, povećava konkurentnost djelomično zbog smanjenja poreza na poduzeća i rasta ukupne produktivnosti, a Slovenija zahvaljujući izuzetnom pozitivnom pomaku u domaćem gospodarstvu i rastu proračuna.

ekonomija
1/4

– Desetljeća nečinjenja i odgađanje nužnih promjena doveli su Hrvatsku na samo dno kad se promatra sposobnost privlačenja investicija, stvaranje poticajnog okruženja i napose uvjeta u kojima mladi i poletni članovi našeg društva vide za sebe i svoju obitelj budućnost u našoj zemlji. Iz najnovijeg izvješća vidljiva je nedostatna razina promjena, a time i zaostajanje u odnosu na druge države – kazao je Ivica Mudrinić, predsjednik NVK.

U ovogodišnjem izvješću IMD-a SAD je skočio tri mjesta i zauzeo prvu poziciju. Drugi je na ljestvici konkurentnosti Hong Kong pa Singapur, Nizozemska, Švicarska, Danska, UAE, Norveška, Švedska i Kanada.

Komentara 3

IK
ikbmibm
21:52 12.06.2018.

Mediji neprestano pišu ,kako su zemlje kao Bugarska i Rumunjska bolje od Hrvatske. nitko ne kaže da je RH bila u ratu s srbijankim i crnogorskim agresorom 5 godina.

LU
lukathereem
15:34 24.05.2018.

sve po starom

BI
Biouskoli91
14:53 24.05.2018.

#vjerodostojno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije