Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI NOVAC

Za inovacije, istraživanje i razvoj tvrtkama 156,3 milijuna kuna

Martina Dalić
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
26.07.2017.
u 13:41

Ministarstvo regionalnog razvoja radi na poboljšanju sustava i pojednostavljenju procedura za privlačenje sredstava iz fondova EU

Za 20 projekata u sklopu tri programa Ministarstva gospodarstva resorna ministrica Martina Dalić dodijelila je ugovore o financiranju vrijedne 156,3 milijuna kuna, za koje potpore iz fondova EU iznose oko 76 milijuna kuna. Ministrica je dodijelila dva ugovora o financiranju u sklopu programa “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”, četiri ugovora iz programa “Inovacije novoosnovanih MSP” te 13 odluka o financiranju iz programa “Kompetentnost i razvoj MSP”.

– Za hrvatsko poduzetništvo i gospodarstvo važno je poticanje inovacija i novoosnovanih poduzeća, a ovi su ugovori ključni instrument za poticanje inovativnosti poslovnog sektora – rekla je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac te istaknula da njezino ministarstvo radi na poboljšanju sustava i pojednostavljenju procedura za privlačenje sredstava EU.

Ministrica Dalić rekla je da se posljednjih mjeseci ubrzavaju administrativne aktivnosti koje prate sve veću količinu novca koji dolazi u posljednju fazu, a nakon koje projekti mogu i započeti. Napomenula je da je ove godine Ministarstvo gospodarstva otvorilo sve pozive koji se odnose na 970 milijuna eura kojima ono upravlja, a ugovoreno je nešto više od 650 milijuna kuna.

M. Dalić je izrazila važnost sredstava namijenjenih istraživanju i razvoju te inovativnosti malih i srednjih tvrtki.

– Ti pozivi svjedoče da su europska sredstva namijenjena podršci inovacijama i suradnji poduzetnika s fakultetima i institutima i znanstveno-istraživačkim sektorom – istaknula je ministrica Dalić.

Dva ugovora iz programa “Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja” vrijedna su 57,8 milijuna kuna, a od toga su potpore 40 milijuna kuna.

Jedan od dobitnika sredstava u iznosu od 13,28 milijuna kuna iz tog programa je Končar Elektroindustrija za projekt “Safe TRAM – Sustav za povećanje sigurnosti vožnje javnog urbanog tračničkog prometa”, projekt ukupne vrijednosti 18,4 milijuna kuna. U sklopu programa “Inovacije novoosnovanih MSP” dodijeljena su četiri ugovora vrijedna 6,1 milijun kuna, a potpora je 5,2 milijuna kuna.

U sklopu programa “Kompetentnost i razvoj MSP” dodijeljeno je 13 odluka o financiranju ukupne vrijednosti 92,4 milijuna kuna s iznosom potpore od 30,6 milijuna kuna.

Komentara 1

AN
antonelić
14:19 26.07.2017.

svakako bi trebalo financijski pomoći inovacijama u području financija ... za velika postignuća u programu " pretakanje iz šupljega u prazno " kandidati su zagreb montaža , nexus grupa , agrokor , kha četri doo , karisma resorts , hbor , državni ministri doo ( pinokio i klimavica ) ... to su prave inovacije koje donose blagostanje hrskom čoeku ... a ne onaj orijunaš ivica đikić , kao fol moralna vertikala . zato ga je plenković ritnuo preko oceana ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije