Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVE PROCJENE EUROSTATA

Inflacija u EU i eurozoni blago ubrzala u siječnju; u Hrvatskoj iznad prosjeka EU-a

Novčanik i novac
Foto: Getty Images
1/2
21.02.2020.
u 14:10

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner i najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,6 posto. U Sloveniji je iznosila 2,3 posto.

Godišnja inflacija u Europskoj uniji i eurozoni blago je ubrzala u siječnju dok je u Hrvatskoj prekoračila prosjek Unije, pokazale su u petak najnovije procjene Eurostata.

Na razini 28 zemalja članica EU-a, uključujući Veliku Britaniju, godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) bila je u siječnju za 0,1 postotni bod viša nego u prosincu i iznosila je 1,7 posto.

Isto je povećanje bilježila i u eurozoni, dosegnuvši 1,4 posto, kao što je i objavljeno u preliminarnoj procjeni Eurostata krajem prošlog mjeseca.

Najviše su u eurozoni na početku godine porasle cijene svježe hrane, za 2,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. Energenti su poskupjeli 1,9 posto.

Najveći doprinos stopi inflacije u zoni primjene zajedničke europske valute pružio je u siječnju uslužni sektor, od 0,68 postotnih bodova. Slijede hrana, alkohol i duhanski proizvodi s 0,40 postotnih bodova te energenti, s 0,19.

Hrvatska iznad prosjeka EU-a

U Hrvatskoj je godišnja inflacija mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u siječnju je uvećana na 1,8 posto, s 1,3 posto u prethodnom mjesecu. U siječnju prošle godine bila je trostruko slabija, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. 

Među zemljama EU-a najnižu je godišnju stopu inflacije, od 0,4 posto, imala Italija, treće najveće gospodarstvo eurozone i značajan trgovinski partner Hrvatske. Slijede Cipar s 0,7 posto, te Danska i Portugal s po 0,8 posto.

Njemačka, važan hrvatski trgovinski partner i najveće gospodarstvo eurozone, bilježila je inflaciju od 1,6 posto. U Sloveniji je iznosila 2,3 posto.

Najviše godišnje stope inflacije imale su Mađarska, od 4,7 posto, Rumunjska od 3,9 posto te Češka i Poljska, po 3,8 posto. 

U usporedbi s prosincem 2019., u prvom ovogodišnjem mjesecu godišnja stopa inflacije smanjena je u pet zemalja članica, u njih pet ostala je nepromijenjena dok je u preostalih 18 zemalja porasla.

VIDEO: Provjerite jel vaša novčanica od 20 kuna original

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije