Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvoz pokretač

Industrijska proizvodnja u Japanu raste već treći mjesec i još će

japanci
arhiva VL
28.02.2011.
u 08:15

Unatoč prognozama za još veći rast u veljači i ožujku, analitičari upozoravaju da su faktor rizika cijene, posebno cijene nafte zbog situacije na Bliskom istoku

Siječanjski rast industrijske proizvodnje u Japanu od 2,4 posto, već treći mjesec zaredom, pojačao je optimizam u oporavak ekonomije. U prosincu je rast iznosio 3,3 posto, prema podacima Ministarstva trgovine, a potaknut je potražnjom za transportnom opremom, strojevima i metalima. Brojke su čak nešto niže nego što su analitičari prognozirali, no pokazuju poboljšanje uvjeta za rast i izvoz. Istraživanje ministarstva pokazuje da bi očekivani rast trebao iznositi 0,1 posto u veljači i 1,9 posto u ožujku.

– Podaci potvrđuju stalan napredak u proizvodnji, pa se očekuje još veći rast u veljači i ožujku – istaknuo je za BBC Yasuo Yamamoto iz istraživanja Mizhuo.

Unatoč pozitivnim prognozama, analitičare još zabrinjava što je oporavak krhak i na njega mogu utjecati vanjski i unutarnji činitelji. Jedan od njih su zbivanja na Bliskom istoku i rast cijena nafte. I cijene hrane varirale su proteklih nekoliko mjeseci.

– Rast cijena roba je veliki faktor rizika – upozorava Tatsushi Shikano iz  Mitsubishi UFJ Morgan Stanley vrijednosnica.

Ključne riječi

Komentara 1

PO
pojedinac
13:18 28.02.2011.

Zakaj da mi delamo kad oni delaju. Njih je više pa će više radit.!!!!!!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije