Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Ina u tri mjeseca zaradila 1,1 mlrd. kn, zato MOL hoće prevlast

zoltan aldott, kosor
Goran Kovačić/Pixsell
29.04.2011.
u 15:27

Večernji je list najavio da će Inina dobit na kraju godine biti 4,5 milijardi kuna te kako je to razlog zašto MOL želi većinski paket dionica

Ina je predstavljajući poslovne rezultate za prvo tromjesečje potvrdila informacije Večernjeg lista o velikoj rastućoj dobiti te kompanije koja je, očito, pravi razlog zašto MOL želi većinski paket Ininih dionica!

Blokada dionica loša

U četvrtak smo pisali da procjene govore o 4,5 milijardi kuna profita na kraju ove godine, a Ina je danas objavila da je samo u prva tri mjeseca ostvarila 1,1 milijardu kuna dobiti! To znači da je u prvom tromjesečju ove godine uspjela zaraditi više nego cijele lanjske kada je dobit bila nešto manja od milijardu kuna. U Ini na novinskoj konferenciji nisu htjeli komentirati MOL-ovu namjeru stjecanja 51 posto dionica uz ogradu da je to stvar Ininih dioničara.

Tek su rekli da ih je MOL obavijestio o tome da je od određenih privatnih investitora kupio dodatne Inine dionice, o čemu je Ina izvijestila Zagrebačku burzu. Šef Ine Aldott dodao je da se nada kako će se ubrzo dozvoliti trgovanje Ininim dionicama jer blokada nije dobra ni za koga. Hanfa je, podsjetimo, zabranila promet tim dionicama jer još čeka MOL-ove odgovore kada su i od koga kupovali dionice te kompanije. Nepoznato je od koga je i koliko dionica MOL kupio nakon isteka svoje privatne ponude, ali je jasno da još nema 50 posto dionica jer bi u tom slučaju o tome morao informirati burzu. MOL-u je većinski paket dionica potreban kako bi mogao kontrolirati Inine milijarde glasovima na Skupštini dioničara. MOL i Vlada već su u sporu zbog iduće Skupštine na kojoj će se odlučivati o isplati dividende za prošlu godinu s obzirom na to da Vlada želi da se ona isplati, a MOL novac želi ostaviti u kompaniji i usmjeriti ga u ulaganja.

Velika Inina dobit posljedica je veće proizvodnje plina u Siriji, na bloku Hayan, te u sjevernom Jadranu. Na nju su utjecale i skuplje cijene plina, 11 posto veća proizvodnja tog energenta, ali i povoljan tečaj dolara.

Velika zaduženost

– Dobit je i rezultat Ininih velikih ulaganja te povećanja učinkovitosti u nabavi. Ipak, unatoč odličnom poslovnom rezultatu Inino zaduženje i dalje je visoko – rekao je Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, dometnuvši da i dalje u kompaniji treba inzistirati na štednji koja im je lani donijela dodatnih 450 milijuna kuna.

Inin se dug u tri godine povećao za 68 posto te je sada dosegnuo 11,1 milijardu kuna. On je, rekli su u Ini, posljedica investicija te kredita, a rastao je zbog slabog dolara te povećanja zaliha.

Ina je, pak, kaže Aldott, na dobrom putu, a ove će godine za investicije u istraživanje i razvoj nafte i plina, u rafinerije te u obnovu benzinskih crpki uložiti čak 2,5 milijardi kuna.

Aldott napominje da je ove godine prioritet modernizacija 40 benzinskih postaja, a mnogo će se ulagati i u polja Ivanić i Žutica kako bi se još povećala hrvatska proizvodnja plina. U Ini su svjesni da bi im nemiri u Siriji mogli znatno pomrsiti račune kada je riječ o konačnoj dobiti na kraju godine s obzirom na to da im je crpljenje plina i nafte u Siriji najveći projekt koji donosi veliku zaradu, godišnje 200 do 300 milijuna dolara!

Ključne riječi

Komentara 64

FI
fiorano
20:51 29.04.2011.

Koliko čovjek mora biti glup da zbroji 2 i 2 kada vidi cijene goriva i dobit INE u milijardama kuna? Kriminal bez presedana, sramota!

Avatar blackula9
blackula9
16:51 29.04.2011.

nema MOL jedini benzinske postaje u Hrvatskoj, tako da se značajnijeg postupljenja ne bojim, ali je moguće oligopolno dogovaranje kakvo već imamo u telekomunikcijama i bankarstvu, a i profiti će u Mađarsku:)

SA
sargu123
19:57 29.04.2011.

Što će BIJELOGLAVOJ kokoši žuta kapica ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije