Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poslovni rezultati

Ina povukla Crobex po dobiti, Petrokemija podbacila

'pod 16 10 2007....koprivnica podravka koprivnica snimio: josip maljak          '
Foto: 'josip maljak'
1/3
02.11.2010.
u 07:00

Atlantic grupa, Ina i HT ostaju zanimljivi ulagačima, a to je pokazala i potražnja za njihovim dionicama nakon objave rezultata.

Bez obzira na tehnički izlaz iz recesije koji će uslijediti u drugoj polovici godine, poslovni podaci domaćih tvrtki upozoravaju na to da smo daleko od izlaska iz krize. Na takvo što ekonomski analitičari upozoravaju već dulje, a kritikama su se u posljednje vrijeme pridružili i čelnici kompanija, uključujući i one čiji su rezultati poslovanja znatno bolji od velikog dijela onih kojima tek slijedi veliki proces restrukturiranja, a kada je riječ o onima unutar Crobexa, onda su to prije svega građevinske kompanije. A restrukturiranje će dovesti do daljnjeg pada nezaposlenosti koju analitičari proglašavaju najvećim problemom zbog kojega nema oporavka.

Atlantic dobar primjer

Zbog pada u maloprodaji prihodi su slabiji, a zbog rasta cijena i mogućeg produbljivanja krize dodatno bi se manji prihodi mogli odraziti na prehrambene kompanije.

>>Rang lista Crobexa po rastu dobiti u 3. kvartalu

No s druge strane, EU i vjerojatni oporavak sredinom godine, prema optimističnijim stajalištima, mogli bi dobro utjecati na prehrambenu industriju, smatraju analitičari. Većina njih izdvaja Atlantic grupu kao primjer kompanije koja se dobro nosi s krizom. Podravka je povećala neto dobit u devet mjeseci na godišnjoj razini 95 posto, dok su prihodi pali tri posto. Kraš je imao gubitak, a pali su i prihodi u odnosu na isto razdoblje lani.

Atlantic grupa, Ina i HT ostaju zanimljivi ulagačima, a to je pokazala i potražnja za njihovim dionicama nakon objave rezultata.

Prihodi Atlantic grupe povećani su tri posto u devet ovogodišnjih mjeseci u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a neto dobit povećana je 8,4 posto. Tvrtka je ove godine imala dvije akvizicije, Droge Kolinske i Kalničkih voda, a dokapitalizirao ju je EBRD.

Zbog dvaju važnih stranih dioničara, EBRD-a i DEG-a u vlasništvu tvrtke, ulagači vjeruju u dobre poslovne poteze u budućnosti te stoga postoji i interes za njezinom dionicom.

T-HT-u u devet mjeseci neto dobit pala je 15 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Prihodi su pak smanjeni 3,2 posto. Kompanija je imala znatan pad u telefoniji, no to je ublaženo rastom internetskih usluga čak 19,9 posto.

Manja potrošnja i poseban porez utjecali su na slabije rezultate, no bez obzira na to, njezina je dionica zanimljiva ulagačima. Primjerice, dividendni prinos te dionice od oko osam posto znatno je veći za institucionalne ulagače u odnosu na prinos državne obveznice, a za male ulagače dvostruko je veći od, primjerice, štednje u banci. Analitičari u sljedećem razdoblju očekuju smanjenje troškova i zaustavljanje pada prihoda T-HT-a. Nakon gubitaka u prijašnjem razdoblju, Ina je u devet mjeseci imala neto dobit od 559 milijuna kuna, a prihod je Ini porastao dvadeset posto.

Tonuli i Adris i Zaba

Pad prihoda od 5,2 posto i dobiti 23 posto u Adrisu tumače izmjenom trošarinskog sustava i smanjenjem subvencija. Loše rezultate zabilježila je i dionica Ericssona Nikole Tesle čiji su prihodi pali 16,2 posto, dok je gubitak bio visokih 128,5 posto. Tome je najviše pridonio pad potražnje na tržištu Kazahstana.

U prvih devet mjeseci Viro tvornica šećera imala je ukupni prihod 23,56 posto viši u odnosu na prošlogodišnje razdoblje te neto dobit od 31,41 milijun kuna, za razliku od prošle godine kada je imala gubitak. Kriza se odrazila i na profitabilnost banaka, pa je tako naša najveća Zagrebačke banka u devet mjeseci imala 24,4 posto manju neto dobit u odnosu na isto razdoblje lani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije