Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcija

Ina: Imat ćemo manje novca za investicije; Vrdoljak: Ne radimo ništa što ne radi Mađarska

Ivan vrdoljak
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
27.02.2014.
u 20:24

Ovakve odluke imat će nepovoljan učinak u 2014. godini i na poslovne rezultate idućih godina te na sredstva dostupna za investicijske projekte – kažu u Ini

Vlada je odlučila da će HEP preuzeti veleprodaju plina za kućanstva, a time je Ini "izbila" 250 do 350 milijuna kuna prihoda godišnje. Zato Ina reagira na Ministarstvo gospodarstva poručujući vladajućima da će zbog odluke koja je donesena, kako kažu, uz izostanak konzultacija, patiti njezino poslovanje.

– Ovakve će odluke imati nepovoljan učinak u 2014. godini i na poslovne rezultate idućih godina te na sredstva dostupna za investicijske projekte, kažu u Ini naglašavajući da je otvoreno tržište i tržišno natjecanje najučinkovitiji način osiguravanja sigurnosti opskrbe. A upravo sigurnost opskrbe razlog je donošenja ovakve odluke. Vlada se pobojala da će zbog gubitaka s kojim se suočavao Prirodni plin, tvrtka zadužena za plinski biznis, patiti tržište.

Prirodni plin je gubitaš, a naš je posao osigurati sigurnost opskrbe. Mi smo zaštitili domaćinstva, za razliku od zemalja poput Mađarske i Poljske koje reguliraju tržište i za kućanstva i industriju – kaže ministar Ivan Vrdoljak. Francuska, Slovačka i Danska također reguliraju tržište plina, a suvlasnik Ine, MOL, u Mađarskoj ima sličnu poziciju koju će sada imati državni HEP. Od prvog dana travnja HEP će opskrbljivati svih 38 distributera plina za domaćinstva. Do sada je Ina plin kućanstvima prodavala po cijeni od 2,2 kn/m3 dok će ga sada prodavati HEP-u po 1,7 kn/m3. U Ini objašnjavaju da je regulirana cijena HEP-a prema distributerima postavljena na razinu od 2,4 kn/m3, međutim Vrdoljak uvjerava da poskupljenja plina neće biti, kao i da HEP neće imati gubitke u plinskom biznisu.

>> Građani će i plin dobivati od HEP-a

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar bosanac1951
bosanac1951
20:23 27.02.2014.

Što se mene tiče svejedno mi je hoće li biti INA ili HEP samo da plin za kućanstava pojeftini....

MA
Marino
20:25 27.02.2014.

No kako če to funcionirati valjda ni dragi bog nezna. Pa HEP sa svojim zastarjelim neodržavanim pogonima i prenapučenim kancelarijama jedva da proizvede 50 % električne koju svakondevno trošimo. Ostalo samo kupe van granica HR i nama skupo preprodaju. Kupiteite si ljudi drva i ugljena jer i to sa plinom neče dugo funkcionirati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije