Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HUP

I HGK je kriv za antipoduzetničku klimu i sve veću nekonkurentnost

Davor Majetić
nnn
21.09.2010.
u 14:39

- Prevelika birokracija i neorganiziranost države i poslodavaca glavni su razlozi za klimu koja odbija investitore u RH, upozorio je novi glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

- Država i poslodavci prilično su neorganizirani, što je uz birokraciju glavni razlog što u Hrvatskoj vlada antipoduzetnička klima i što nam gospodarstvo svake godine tone na ljestvici konkurentnosti, upozorio je danas u Zagrebu novi glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić.

– I Hrvatska gospodarska komora trebala se time baviti, ali nije – dodao je predsjednik HUP-a Damir Kuštrak.

Majetić je, pak, kazao kako investitori imaju dojam da u Hrvatskoj ne mogu dobiti odgovore na mnoga pitanja pa ne žele ulagati.

– U Hrvatskoj je čest slučaj da državna administracija i lokalne vlasti igraju ping-pong s investitorima koji se nađu potpuno izgubljeni jer ne mogu dobiti odgovor na mnoga pitanja - kazao je Majetić

Naveo je Kuštrak primjere koji zorno pokazuju s kakvim se problemima susreću investitori u Hrvatskoj.

– Investitora iz Amerike šokirala je spoznaja da na svoj račun moraju sagraditi trafostanicu kako bi kupovali struju od HEP-a. A na pitanje drugog investitora koliko će ga koštati prenamjena poljoprivrednog zemljišta u građevinskoj zoni u građevinsko, resorno ministarstvo nije znalo odgovor – kazao je Kuštrak.

Majetić je najavio da će HUP raditi na boljoj organizaciji poslodavaca i države te od Vlade zatražiti da imenuje jednog predstavnika koji će biti zadužen za komunikaciju s investitorima, koji će im jasno reći koja je investicija moguća, a koja nije. U HUP-u su najavili svoja tri kratkoročna cilja: prevladati antipoduzetničku klimu, razvijati socijalni dijalog i povećati konkurentnost hrvatskoga gospodarstva.

– U odnosu sa sindikatima pokrenut ćemo pitanje reprezentativnosti, odnosno tko ih zastupa. Zatražit ćemo i razdvajanje sindikata koji predstavljaju javne službe od onih koji zastupaju zaposlene u proizvodnim djelatnostima jer često nemaju iste interese. Na jednoj strani se priča o cipelarini, a na drugoj se otpuštaju radnici – kazao je Majetić.

Ključne riječi

Komentara 16

OB
-obrisani-
15:00 21.09.2010.

Prevelika birokracija i neorganiziranost države i poslodavaca- 100% istina .Na zalost jos Hrvatska tulumari u nekakvoj nasljedjenoj tradiciji iz bravarovih vremena bez nekih drasticnih promjena i odbacivanja te i takve ostavstine.To samo odbija potencijalne ulagace i brzi protok kapitala.

BR
brako
15:45 21.09.2010.

Konačno jedan pravi na čelu HUP-a. Nije karijeru gradio preko Todorića i inih, seleći kao Bogom dan iz fotelje u fotelju. Bilo bi još ljepše da slušamo ovakve umjesto Kuštraka i njemu sličnih koji godinama drže banak po medijima i \"izvlače\" nas iz krize.

DA
darko9
16:14 21.09.2010.

hgk je leglo ljenčina neradnika koji su svi u robinskjm vezama to treba ukinuti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije