Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KENNETH FREDRIKSEN

Huawei: I u Europi je potrebna suradnja raznih industrijskih grana da bi 5G stvarno bio uspješna priča

02.11.2021.
u 10:14

U pet godina razvoja 5G mreža u svijetu je postavljeno više od 1,5 milijuna baznih stanica i pokrenuto je 176 komercijalnih 5G mreža. Ove godine vidjeli smo zahuktavanje 5G utrke u cijelom svijetu pa tako i u Europi i u Hrvatskoj. Na nedavnom Mobilnom biznis forumu u Dubaiju otkriveni su novi ambiciozni planovi izgradnje novih 5G poslovnih rješenja pa čak i cijelih novih gradova u Aziji koji bi u startu bili izrazito tehnološki orijentirani i pokriveni najbržim 5G mrežama na svijetu.

Glavni organizator tog foruma je velika kineska kompanija Huawei koja je isticala svoje velike planove u Kini i Aziji, ali slali su i poruke Europi u kojoj je usporena ugradnja Huaweijeve 5G opreme u zadnje dvije godine. Kakve planove danas Huawei ima za razvoj 5G infrastrukture i kako vide nastavak suradnje s Europom otkriva nam u razgovoru za Večernji list jedan od rijetkih Europljana na visokim menadžerskim pozicijama u toj kompaniji Kenneth Fredriksen, potpredsjednik Huaweija za Nordic&CEE regije.

Kako vidite razvoj 5G infrastrukture u Europi?

- Sve je relativno. Drugačije se kreće razvoj u različitim regijama. Moram reći da Europa i dalje pomalo kasni. Pogotovo kada se usporedi s Azijom koja predvodi u razvijanju 5G tržišta. Jedan od glavnih razloga je naravno i činjenica da se u mnogim europskim zemljama dodjeljivanje spektra frekvencija tek raspisuje, kao što je to ljetos bilo u Hrvatskoj. A to je početna točka za razvoj 5G mreža jer bez spektra se ne može ni krenuti u postavljanje infrastrukture. Dakle, što se krene prije s tim i cijeli postupak nakon toga ide brže. Jedan dobar primjer za to je Finska, s kojom Huawei surađuje, oni su bili prva zemlja koja je raspisala aukciju za 5G spektar, tamo još 2017 i 2018. godine. Kada se jednom krene u postavljanje infranstrukture cijeli taj razvoj se ubrzava zahvaljujući novim tehnologijama koje su onda zanimljiva i gospodarstvu. Jedna od naših glavnih poruka Mobilnog biznis foruma u Dubaiju je da nam je potrebna suradnja raznih industrijskih grana da bi 5G stvarno dobro krenuo i razvio se dobar 5G ekosustav. Tako se dolazi do uspjeha 5G. Nitko ne može samostalno učiniti 5G uspješnom pričom samom po sebi, potreban je doprinos različitih industrija. Kompanije poput Huaweija koji proizvode 5G opremu mogu pomoći telekom industriji u plasiranju nove tehnologije na osnovu provjerenih primjera, ali ne možemo to napraviti bez njihovih biznis planova.  

No, dobra je stvar što u razvoju 5G mreža vidimo puno više kolaboracija, nego kad se podizala infrastruktura za ranije mreže, pogotovo u odnosu kad se razvijala 3G mreža. 5G je prvi pravi jedinstveni globalni standard, svi rade prema istom standardu dok smo prije imali različitih podstandarda. Sada smo već unutar samo godinu dana dobili bogatu ponudu uređaja za istu 5G tehnologiju, za 4G je trebalo do tri godine, a za 3G je trebalo više od 7 godina. Najjednostavniji primjer plasiranja 5G mreža je poboljšavanje usluge privatnim korisnicima na mobilnim uređajima i to ubrzava i sam razvoj 5G mreža. Ali, ostaje nam još dosta posla.

Poznato je da već nekoliko godina traje burne rasprave o Huaweiju i vašoj 5G opremi u vezi sigurnosti, i da je instaliranje vaše opreme u Europi dosta usporeno ili posve zaustavljeno. Kako gledate danas na tu situaciju?

- Nije tajna da je zadnjih nekoliko godina naša kompanija u središtu mnogih rasprava. Nadam se da ljudi razumiju da te rasprave nisu o sigurnosti, nego u utrci u tehnologiji. Polazišna snaga tih optužbi je vrlo negativni i neprijateljski narativ prema našoj kompaniji, jer smo tehnološki jako kompetitivna kompanija. A tehnologija je sve važnija. Zato nas neke nacije pokušavaju suspregnuti. Da bi zadržala svoju poziciju na vrhu, Amerika je stvorila tu vrlo negativnu priču oko nas. Ali, nikada nije bilo konkretnih činjenica koje bi dale podršku njihovim optužbama. Sve to dakle nije do sigurnosti, nego do političkog utjecaja i konkurencije. Poteškoće se nastavljaju, ali smo uspjeli vrlo solidno nastaviti naše operacije.

Imate li novih projekata u Europi?

- Ne otkrivamo imena naših klijenata, to je povjerljiva poslovna informacija i na njima je žele li otkriti s kime rade neki projekt. Ali mogu reći da Huawei surađuje s većinom europskih zemalja, to uključuje i 5G. Imamo veliku bazu instaliranih 4G baznih stanica. To su kompatibilne tehnologije za razvoj 5G mreža. Jedan od velikih primjera je Vodafone koji koristi našu opremu, a oni su prisutni u velikom broju zemalja, to nije tajna.

Što mislite o 5G Toolbox projektu Europske unije? Je li Huawei sudionik tog projekta?

- To je iznimno važan projekt. Kao jedan od dobavljača i velikih igrača u ovoj industriji Huawei ima različite uloge. Jedna od tih uloga je da aktivno konzultiramo naše partnere, aktivno sudjelujemo u organizacijama koje stvaraju standarde, a i aktivno doprinosimo znanjima i kompetencijama u različitim političkim raspravama koje se odvijaju. Ono što se odvija u Bruxellesu i na razini EU naravno da je vrlo važno i za nas i za industriju. EU zakonodavcima i onima koji donose odluke možemo govoriti što tehnologija može učiniti, koje su potrebe da se podigne tehnološki razvoj 5G infrastrukture i kako pomoći kompanijama i igračima koji će sudjelovati u stvaranju 5G mreža. Važno je da EU ozbiljno prilazi tom projektu, ali dakako ostaje vidjeti koliko će biti učinkoviti u izvršavanju tih smjernica kao EU u cjelini. Za 5G je bitna izgradnja ekosustava, a u Europi je puno malih tržišta koji zasebno razvijaju svoje infrastrukture, dok je to drugačije u Kini, Americi, Južnoj Koreji...

Foto: Danijel Lijović

- Imamo dobre dijaloge s telekomima u Europi. Imamo ambiciju nastaviti suradnje i na polju 5G. Možemo demonstrirati vrlo kompetitivne uređaje. Ali, važno je istaknuti i da mi kao kompanija nismo nikada rekli da sigurnost ne bi trebala biti u fokusu, vjerujemo da sigurnost treba biti prioritet. Samo kažemo da ne treba odluke donositi na osnovu političkih utjecaja. Također, sigurnost nije samo na hardveru, nego je i na softveru. Ako ti je sigurnosna politika samo na tomu da kažeš 'nemoj koristiti uređaje iz ovih zemalja, a iz ovih drugih možeš' nisi ništa riješio.  Mislim da bi u EU 5G Toolboxu suradnja trebala biti još više istaknuta i da bi Toolbox trebao nuditi standardizirani pristup upravljanju sigurnosti u razvoju 5G mreža. I to je jedan od razloga zašto Europa kasni u zadnje 2-3 godine. Europa je fokusirana na raspravu kako da se brine o sigurnosti. U Aziji i Americi to ide brže jer im je dovoljna jedan odluka, a u Europi se vodi puno rasprava. Mislim da je Europa time usporila svoj razvoj podizanja 5G mreža.

Govorite li to da je Europa izgubila 5G bitku?

- Nećete čuti tu rečenicu od mene. Bitka još nije gotova, tek je počela. Nogometna utakmica nije gotova dok ne istekne 90 minuta, tako je i u 5G-u.

Kakvi su vaši planovi za srednjo-istočnu Europu i posebice Hrvatsku?

- Središnja Europa je već dugo strateški važna regija za Huawei, tu smo prisutni već više od 20 godina. U svim zemljama u regiji imamo naše urede. U Hrvatskoj imamo 60 zaposlenika. Dakako, Huawei je puno više od samo 5G-a i infrastrukture, imamo i cijeli niz rješenja za biznis i digitalizaciju tvrtki. Imamo i veliku jedinicu za potrošački sektor. Naša ambicija je povezivanje i digitalizirati svako poslovanje i u biti kreirati  potpuno inteligentno društvo. Želimo nastaviti našu suradnju na vašem području. Mislim da je iznimno važno da i političari i građani razumiju da se cijeli svijet mijenja i da je jako bitno kakva vam je digitalna konkurentnost. I da imate priliku možda i poboljšati svoju digitalnu ekonomiju.

Hrvatski telekomi zasad nisu izabrali Huawei za postavljanje svojih 5G mreža, vidite li tu još šansu za Huawei?

- Mislim da 5G utakmica ni u Hrvatskoj još nije gotova. U dijalogu smo s nekoliko telekoma u Hrvatskoj i nastavit ćemo te razgovore. Podizanje 5G infrastrukture u Hrvatskoj u vrlo je ranom stadiju. Za sada je penetracija 5G uređaja još mala. Postavljanje fiksnih 5G baznih stanica je dobar plan jer optika nije toliko raširena.

Van 5G mreža za privatne korisnike, u kojim primjerima u poslovnom svijetu se već koriste Huaweijeve 5G mreže?

- U proizvodnji, rudarenju i upravljanju pomorskim lukama. To su prvi primjeri koje vidimo. Opasni dio rudarenja je transport rude. U više rudnika u Kini sada se kamionima upravlja izdaleka uz pomoć 5G tehnologije, a to je puno sigurnije za radnike. Imamo nekoliko sličnih projekata potpisanih i u nekim europskih pomorskim lukama gdje se uz pomoć 5G tehnologije uspješno upravlja transportom kontejnera. Umjesto ljudske radne snage mogu se koristiti automatizirani strojevi i roboti koji mogu pokriti rad 0-24h. Ima tu velikog potencijala, ovo su samo neke od grana industrije gdje vidimo prve primjene 5G mreža. Tehnologija je već dostupna. Snabdijevamo telekom opremu, mrežne uređaje, module, antene, kao i IoT komponente naših partnera poput senzora, kamera, sve što je potrebno da neko postrojenje učinite maksimalno automatiziranim. Ali, Huawei nije lokalni operator. Da biste nudili 5G mrežu, trebate imati dozvolu za to. To je posao lokalnih telekoma, oni su vlasnici 5G spektra. Te usluge nude nacionalne kompanije, ali dio spektra se nudi i privatnim kompanijama za poslovne primjene pa se mogu koristiti i neki lokalne privatne 5G mreže.

Kolika je danas raširenost Huaweijeve opreme u svjetskim 5G mrežama?

- U svijetu ima 176 komercijalnih 5G mreža u upotrebi, a mi sudjelujemo u njih više od 90. Ali, mi sada više spominjemo 5G projekte, uključeni smo u više od 1000 5G projekata. 5G projekt je bitniji, nego pričati samo o 5G mrežama jer bez konkretnih projekata nećete zarađivati na 5G mrežama. Najbitniji posao je sada raditi konkretne 5G poslove. Od tih 1000 projekata većina ih je vezana uz industrijske primjene.  Huawei ima više od 4300 esencijalnih patenata vezanih uz 5G tehnologije, što je više oko 20 posto ukupnih patenata vezanih uz 5G. Nitko drugi nema toliko. Do sad smo uložili više 4 milijarde dolara u 5G od 2009. godine. I imamo više od 10.000 ljudi u razvoju i istraživanjima koji se bave 5G tehnologijama, i to samo u infrastrukturnim projektima a ne u potrošačkom dijelu, dakle ne računajući pametne telefone.

Govorite o potrebi za kolaboracijama, na vašem Forumu puno se spominjao stvaranje međunarodnog fonda za 5G? Znači li to da telekomi nisu dobro predvidjeli povrat ulaganja u 5G kada trebaju pomoć i fondove? Kad se toliko milijardi ulaže u 5G zašto nije toliko tražen kao što su to recimo kriptovalute danas?

- U tome imate pravo, ljudi stvarno vole ulagati svoj novac u kriptovalute. Ali, ovdje se mora razlikovati uvođenje 5G-a u odnosu na 4G. 5G je ipak nova faza tehnologije i postaje jedna od osnovnih infrastruktura društva. Imat će širi utjecaj na društvo. A povrat investicije je manje opipljiv. Vlade i kompanije trebaju imati širi pogled. Ove investicije možda neće donijeti puno brzog novca nazad u džepove telekoma. Ne kažem da se telekomi trebaju vratiti u državno vlasništvo, ali Vlade bi trebale pomoći operatorima da izgrade 5G infrastrukturu. Pogledajte kakvi smo bili u pandemiji, zemlje koje su bile najpovezanije najbrže su prošle kroz krizu. U pandemiji je globalna digitalizacija napravila napredak od 7 godina, ali u Aziji je to bio procijenjeni napredak od 10 godina.

Povezivost demonstrira vrijednost iznad čistog pogleda na komercijalnu uslugu korisnicima. Ne možete prodavati samo gigabajte, potrebno je više. Pogotovo na strani latencije. Benefiti su potencijalno puno širi, ali trebaš prvo razviti ekosustav da bi dobio punu vrijednost. Jedan od primjera gdje države mogu pomoći je u dodjeljivanju duljih javnih ugovora za 5G mreže. Jer u dulje ugovore se može više ulagati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije