Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pala dobit

HT: Nameti Vlade bit će uključeni u cijene

HT
Marko Lukunić/PIXSELL
30.04.2014.
u 11:15

HT-u dobit pala 16,5 posto, prihodi manji 6,2 posto.

 T-HT je nastavio kliziti prema dolje, pokazuju to nerevidirani poslovni podaci Pala je i neto dobit i prihodi. Nove vladine namete prelit će u više cijene usluga, dok ukupno u ovoj godini ipak planiraju investirati više od milijardu kuna.

Dakle, u prva tri mjeseca neto dobit HT-a bila je 199 milijuna kuna što je čak 16,5 posto manje nego li u prvom kvartalu 2013. Prihodovali su 1,6 milijardi kuna ili 6,2 posto manje nego li u istom razdoblju lani. Posljedica je to ponajviše kontinuirane gospodarske krize te regulatornog usklađivanja s Europskom unijom, posebice u dijelu roaminga i terminacije poziva, pojašnjava se u izvješću.

T-HT je na kraju prvog tromjesečja 2014. imao više od 1,2 milijuna korisnika u fiksnoj mreži; gotovo 2,3 milijuna korisnika u mobilnoj mreži te 623.951 širokopojasnih maloprodajnih pristupnih linija te je pružao televizijske usluge za 392.201 korisnika.

Pad od 18,7 posto zabilježen je u segmentu govornih usluga, što je djelomično nadomješteno rastom prihoda od negovornih usluga 3,9 posto te ICT usluga 20,8 posto. T-HT je zadržao stabilnu EBITDA maržu prije izvanrednih stavki od 39,2.. Kapitalna ulaganja iznosila su 188 milijuna kuna, što je 14,5 posto manje nego li u istom razdoblju lani. Kada se radi o pokrivenosti stanovništva signalom, HT izvještava da je 35,7 posto pokriveno 4G mrežom,, dok je 76,7 posto pokriveno 3G mrežom.

Broj zaposlenika ekvivalentan broju na puno radno vrijeme smanjen je s 5.514 u prvom tromjesečju 2013. na 5.493 u prvom tromjesečju 2014.

Komentirajući rezultate za prva tri mjeseca predsjednik uprave Hrvatskog telekoma, Davor Tomašković izjavio je:

- Rezultati prvog kvartala u skladu su s našim poslovnim planovima. Gospodarska kriza i regulatorne promjene i dalje snažno utječu na rezultate poslovanja kompanije.

Kada se radi o prvim njegovim potezima od dolaska na čelo kompanije i internoj reorganizaciji Tomašković između ostalog kaže:

- Za daljnje jačanje liderske pozicije i ostvarivanje dobrih rezultata T-HT je od početka 2014. godine pokrenuo internu transformaciju kako bi organizacija postala još fleksibilnija i efikasnija. Značajno smo pojednostavili organizacijsku strukturu te redizajnirali dijelove organizacije koji upravljaju procesima vezanim za korisnike. Uprava HT-a dobiva člana uprave zaduženog za korisničko iskustvo CCO. Nova organizacijska struktura stupa na snagu 1. svibnja.

O novim nametima Vlade pak, Davor Tomašković kaže:

- Na naše planove za intenziviranjem ulaganja značajno utječe najava Vlade o višestrukom povećanju godišnjih naknada za frekvencije. To je snažan udar ne samo na naše poslovanje, već i na telekomunikacijski sektor u cjelini. Riječ je o tako značajnom povećanju godišnjeg troška za frekvencije da bi svi dosadašnji planovi ulaganja i razvoja novih mreža, usluga i tehnologija morali biti značajno smanjeni. Kako bi se umanjili negativni učinci ovako značajno povećanog troška, a očuvala održivost poslovanja, radna mjesta i ulaganja u razvoj Hrvatski Telekom stoga nema druge mogućnosti nego da takvo povećanje naknada uključi u cijene mobilnih usluga.

>>Tomašković: Ako Vlada poveća naknade, morat ćemo povećati cijene

Komentara 1

TP
Tihomir Prdež
15:13 02.05.2014.

Hvala Slavko!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije