Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi rekord

Hrvatska ugostila povijesnih 20 milijuna turista

Ilustracija
Foto: Miranda Cikotic/Pixsell
1/9
08.11.2019.
u 11:58

Gostiju je od početka godine do danas bilo milijun više nego lani, a ostvareno je i dva posto više noćenja

Prvi put u povijesti Hrvatske domaći je turizam dosegnuo još jednu veliku, rekordnu brojku: s današnjim danom elektronski sustav evidencije turističkog prometa eVisitor zabilježio je čak dvadeset milijuna gostiju. Točnije, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju te u nautičkim lukama od početka godine do danas u Hrvatskoj je boravilo  20,013.805  turista – pet posto, odnosno čak milijun više nego lani u istom razdoblju.  Noćenja je istodobno ostvareno nešto više od 107 milijuna i dva posto više nego lani.

– Hrvatski turizam tijekom posljednjih nekoliko godina doživio je veliki procvat, otvoreni su brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti, stvorene nove ponude i turizam je zaista postao pravi generator gospodarskog razvoja. Ovaj povijesni rezultat, ova izazovna turistička godina u kojoj smo prvi put premašili 20 milijuna turističkih dolazaka dokaz je i potvrda kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući. Vlada RH svjesna je važnosti koje turizam ima i zato kontinuirano radimo na jačanju konkurentnosti turizma u suradnji s dionicima u turističkom sustavu kako bi i u budućnosti hrvatski turizam bio primjer kvalitete i uspjeha. Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje graditi i činiti hrvatski turizam još boljim – poručio je u povodu novih rekordnih brojki ministar turizma Gari Cappelli.

Zadovoljstvo ne skriva ni prvi čovjek Hrvatske turističke zajednice.

– Nakon što smo u listopadu premašili turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, ovih povijesnih 20 milijuna turističkih dolazaka dodatna su potvrda snage i stabilnosti hrvatskog turističkog sektora koji je u ovoj vrlo izazovnoj godini ostvario nove odlične rezultate. Pred nama je zahtjevna 2020. godina u kojoj će nam cilj biti zadržavanje pozitivnih trendova, a da u tome možemo uspjeti, potvrđuju i brojni partneri s kojima smo razgovarali na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova WTM u Londonu, ali i na najvećem kineskom uvoznom sajmu China International Import Expo koji se upravo održava u Šangaju – izjavio je direktor HTZ-a Kristjan Staničić, dodavši kako veliki broj turoperatora i avioprijevoznika za iduću godinu najavljuje proširenje programa za Hrvatsku.

Najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je iz izvaneuropskih zemalja najviše noćenja ostvareno s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, J. Koreje i Kine. Pojedinačno po destinacijama najviše noćenja ubrali su domaćini u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu.

VIDEO Turisti na splitskoj rivi

Ključne riječi

Komentara 72

MA
MarinVD
12:18 08.11.2019.

ako rekord ? Cijelo ljeti ste vi portalisti tupili da sezona propada. Pisali ste o morskim psima ljudožderima, o vatrenim crvima teroristima, o krvoločnim biljnim ušima, ne bi li zaista sezona podbacila. Drago mi je da niste uspjeli. A još draže mi je da je da su ljudima poznati motivi vašeg negativizma.

RI
rimadanin
12:39 08.11.2019.

Turistička zemlja s 20.000.000 turista godišnje nema Helikoptersku hitnu medicinsku pomoć po EU-standardima , već uporno provodi YU-model suradnje ARMIJE i NARODA teškim vojnim transportnim helikopterima , koji nemogu sletiti na mjestu uvijek moguće životne ugroze naših 20.000.000 gostiju . Bilo bi smiješno - da nije jako žalosno !

DU
Deleted user
12:42 08.11.2019.

Sama po sebi, vijest da turizam raste je odlična. Ali ako zanemarimo uobičajena politička busanja u prsa ministra turizma, pitanje je zašto nam sve ostalo bitno za BDP pada. Kako to da u zemlji takvog turizma poljoprivreda propada? Čime se hrane toliki turisti? Ajmo ministre, malo o tome?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije