Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA SMARTERA

Hrvatska poljoprivreda pandemijsku godinu završava s rastom vrijednosti proizvodnje

Slavonija
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
05.01.2021.
u 21:29

U 2021. godini ključna izrada strateških planova za poljoprivredu

Pandemija COVID-19 utjecala je na brojna negativna kretanja u biznisu te promijenila način poslovanja i razmišljanja na globalnoj razini. No i u takvim uvjetima hrvatska je poljoprivreda uspjela odgovoriti novim izazovima pa Hrvatska pandemijsku 2020. godinu završava s rastom vrijednosti poljoprivredne proizvodnje za 4,7% u odnosu na godinu ranije, odnosno sa 17,9 mlrd. kuna na 18,8 mlrd., odličnim rezultatima u ratarskoj proizvodnji (pšenica, soja, kukuruz i dr.), smanjivanjem deficita vanjskotrgovinske razmjene za 26,6%, ali i rekordnim isplatama različitih oblika potpora poljoprivrednicima od 6,8 mlrd. kn do kraja studenoga, pokazala je analiza Smartera, konzultantske tvrtke specijalizirane za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

Potpore i isplate po osnovi Programa ruralnog razvoja (PRR) znatno su rasle i očito potaknule investicijski ciklus, što je dijelom utjecalo i na rast vrijednosti proizvodnje, ali i na rast produktivnosti od gotovo 10%, što je još i važnije. No nikako se ne smije zaboraviti da su tijekom godine dodatno isplaćene i tzv. COVID potpore sektorima koji su bili na najjačem udaru – u govedarstvu, svinjogojstvu, vinarstvu... upozoravaju, kao i da je rješavanje osnovnih pretpostavki za konkurentniju poljoprivredu još ispred nas.

– Ključnim za 2021. smatramo izradu strateških planova za poljoprivredu što je naša obveza prema novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici. Budući ciljevi i akcijski planovi moraju pratiti nove proizvodne investicije, a strategija poljoprivrede usmjerena na podizanje konkurentnosti te proizvodnju, koji imaju dobar temelj da budu nositelji budućeg razvoja – kaže Marina Kresoja, projektna menadžerica Smartera.

Jedan od važnijih preduvjeta za to je i pronalaženje dugoročnih modela poslovanja kako bi se sirovina u preradbenim kapacitetima pretvorila u proizvode dodane vrijednosti koji će donositi bolju zaradu u globalnoj trgovini, zaključak je analize.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Izjave nakon prvog sastanka Stožera za sanaciju posljedica potresa

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije