Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvatska ostala izvan kruga država gdje se prodaja vozila oporavila

automobil
Reuters
17.01.2010.
u 16:10

Ako bi se dubina krize i pesimizma mjerili prema broju prodanih automobila, tad bi Rusi i Hrvati bili najpesimističniji u Europi. U kriznoj 2009. u Hrvatskoj se prepolovila prodaja automobila, a isto je bilo i u Rusiji, za razliku od eurozone gdje je pad prodaje bio nešto manji od 2 posto i uglavnom se dogodio u prvom dijelu godine.

Ako bi se dubina krize i pesimizma mjerili prema broju prodanih automobila, tada bi Rusi i Hrvati bili najpesimističniji narodi u Europi. U kriznoj 2009. u Hrvatskoj se prepolovila prodaja automobila, a isto je bilo i u Rusiji, za razliku od eurozone gdje je pad prodaje bio nešto manji od 2 posto i uglavnom se dogodio u prvom dijelu godine. Rast prodaje automobila doživljava se kao jedan od prvih znakova oporavka ekonomije i potrošnje.

U eurozoni je prosinac donio 16% povećanja prodaje, Sloveniji 12 posto, a Hrvati su u zadnjem mjesecu 2009. i dalje imali pad od 42 % prema istom razdoblju 2008. Osim straha od budućnosti, koji je građane prometnuo u racionalne potrošače, prodaju su smanjile i visoke bankarske kamate koje su trenutačno između 10 i 11% – a na tim su vrijednostima bile najveći dio prošle godine.

Hrvatska udruga poslodavaca tvrdi da ni uobičajeno rastrošan prosinac nije preokrenuo trend pada potrošnje, pa bi pad BDP-a u zadnjem tromjesečju 2009. mogao biti veći od očekivanih 6%. Vlada nije pokazala veće razumijevanje za zahtjev HUP-a da se potrošnja potakne povlačenjem kriznog poreza, a ministar financija Ivan Šuker kazao je da porez nije moguće povući jer bi se država morala još više zaduživati ili povećavati deficit.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
04:04 18.01.2010.

hrvati požurite kupit novi automobil tako ćete pomoć hrvatskom gospodarstvu, zbog čega i od čega da hrvatski radnik kupi novi auto. a što se auti neprodaju nek se brinu francuzi česi njemci talijani itd.

Avatar sebastian
sebastian
22:18 17.01.2010.

kud se vi mjerite sa rusima,jadna banana koja stoji pred bankrotom, sta znaci 42% manje prodanih automobila, znaci da se u Hrvatskoj 42 auta manje prodala u Decembru 2009...

TU
tupslav
03:55 18.01.2010.

Cim kriza prodje kupujem ovaj gore na slici !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije