Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski forum

Hrvatska gora od Crne Gore i bolja od Italije u ekonomskim reformama

zastava, eu
Antonio Bronić/PIXSELL
10.05.2010.
u 15:06

Studija pokazuje da su najveći problemi RH nepoticajno okružje za poduzetnike, velika birokracija i komplicirana pravila za pokretanje novog posla.

Hrvatska se nalazi na drugom mjestu, iza Crne Gore, među zemljama kandidatkinjama za EU, po uspješnosti provođenja gospodarskih i strukturnih reformi u skladu s Lisabonskim ugovorom, pokazuje studija Svjetskog gospodarskog foruma.

Studija se fokusirala na osam ključnih dijelova Lisabonskog ugovora poput stvaranja informacijskog društva, razvoja inovacija, liberalizacije tržišta, izgradnje povezanih industrija, efikasnosti i integriranosti financijskih usluga, poboljšanja poduzetničkog okoliša, povećanja društvene uključenosti i održiva razvoja. Hrvatska je zauzela drugo mjesto s ukupnim koeficijentom 4,18, dok vodeća Crna Gora ima indeks uspješnosti 4,19. Hrvatska predvodi ljestvicu zemalja kandidatkinja za EU u oblastima stvaranja informacijskog društva, izgradnji povezanih industrija i održivom razvoju. Najgori pak rezultat Hrvatska je ostvarila u društvenoj uključenosti i poduzetničkom okolišu (7. mjesto). Autori Studije upozoravaju da su hrvatski problemi nedovoljna pažnja za stvaranje poticajnog okružja za poduzetništvo, opsežna birokracija i komplicirana pravila prilikom pokretanja nekog posla.

Prema svim pokazateljima, zemlja koja se najviše drži Lisabonskog ugovora je Švedska. Od prve studije provedene 2000. godine Švedska suvereno drži prvo mjesto na ovoj ljestvici. Koeficijent provedbe gospodarskih i strukturnih reformi za ovu godinu za Švedsku iznosi 5,83, druga je Finska sa 5,72, a treća danska s indeksom 5,61.

U Studiji se ističe da su Hrvatska, Crna Gora, Turska i Makedonija bolje pozicionirane od članica EU - Poljske, Italije, Rumunjske i Bugarske. Iz Studije se može zaključiti kako su neke zemlje kandidatkinje bolje pripremljene za ulazak u EU od zemalja članica, dijelom i zbog sve strožih pravila koje EU nameće zemljama potencijalnim kandidatkinjama, a koja su rezultat pogrešaka iz prošlosti.

– Europska unija je još 2000. postavila ambiciozne ciljeve i razvojni plan u skladu s Lisabonskim ugovorom. I dok ova studija upućuje na to da je nekakav napredak ostvaren, mnogo je toga još ostalo neispunjeno kako bi se potpuno ostvario gospodarski potencijal Europe – kazao je Klaus Schwab, osnivač i izvršni direktor World Economic Foruma.

Komentara 12

KU
kukuriku
15:55 10.05.2010.

nazálost, ali Nuznost.., ona stranka-partija koja makne Birokraciju,...cé sigurno izgubiti Izbore-, jer su Birokrati najvéscí problem Hr., a i najvecá Korupcija , dobro-skriveno-ispraksirana kod nizé Administracije..., jos´od Samoupravljanja..

KA
kajinx
16:02 10.05.2010.

...\"gora od Crne Gore\"... Tamo gore gore gore !

BA
baš
15:36 10.05.2010.

Šta nas briga, mi ćemo po svome!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije