Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKUPILI VRHUNSKE STRUČNJAKE

Hrvatska dobiva novu aviokompaniju: Uspjeh SmileAira najviše ovisi o sreći

08.01.2019.
u 06:31

Kako su najavili iz SmileAira, u tri godine od pokretanja kompanije planiraju imati pet zrakoplova.

Hrvatska bi sljedeće godine mogla dobiti novu aviokompaniju koja će se zvati SmileAir. Jedan od suosnivača SmileAira je Nino Borić koji je već 30 godina u avioindustriji, vlasnik je tvrtke AvioNova iz Floride, koja se bavi prodajom zrakoplova.

Uz njega su u tvrtki i Bernard Lukač, pilot koji sada radi kao inspektor u Agenciji za civilno zrakoplovstvo, te Krunoslav Đumlija, također pilot i bivši inspektor u Agenciji. Kako su najavili iz SmileAira, u tri godine od pokretanja kompanije planiraju imati pet zrakoplova.

A planiraju se baviti, između ostalim, iznajmljivanjem zrakoplova, redovnim i leisure čarter i ad hoc letovima te pokriti letove prema Europi, Bliskom istoku, Africi i Islandu. Pri tome im je glavni cilj uzeti dio leisure tržišta na Jadranu kojeg na vrhuncu sezone 82 posto drže strane aviokompanije. A za to im je jedan od argumenata podatak da Bugarska ima 10 aviokompanija s više od 60 aviona, dok Grčka ima 12 kompanija sa 107 zrakoplova. U Hrvatskoj pak lete tek dvije domaće aviokompanije sa 16 zrakoplova.

Zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric, koji je prvi objavio informacije o osnivanju SmileAira, kaže da se oko te aviokompanije skupila vrhunska ekipa stručnjaka iz avioindustrije koji su angažirali vrhunske bankare i financijaše koji rade na pronalasku investitora. Pri tome Šćuric ističe da je pozitivno u ovoj priči što se u SmileAiru ne žure s tim projektom i to što ga namjeravaju razvijati postupno.

No pitanje je, kaže, hoće li uspjeti skupiti dovoljno novca. Šćuric podsjeća da je i prije bilo dobrih projekata za aviokompanije u Hrvatskoj poput Dubrovnik Airlinea i LimitLessa, ali su na kraju propali. Objašnjava da je uspjeh projekta poput Smile Aira jako ovisan o sreći, odnosno da nemaju havarije, štrajkove na aerodromima ili prirodne nepogode zbog kojih će morati otkazivati letove i zbog kojih će onda morati plaćati odštete. A isto tako je, veli, bitno i da ih netko od velikih igrača na tržištu ne stavi pod zub. SmileAir bi mogao biti drugačiji od drugih po tome što se želi dogovoriti s hotelijerima i turističkom zajednicom da leti i izvan sezone. 

Video - Ovo su najveći aerodromi na svijetu

Komentara 15

Avatar cuvarkuca
cuvarkuca
07:58 08.01.2019.

Sretno!

Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
HLEBINSKO ČANGRIZALO
06:51 08.01.2019.

Nadam se da ovaj lik nije u rodu s Radom Borić inače smo propali !?

Avatar navijač
navijač
10:45 08.01.2019.

Vidim da se mnogi srbi i jugosl. vole ismijavati na račun HR. zrakoplovne kompanije , a Bugarsku gledati kao nekakvu sirotinju , kao i Rumunjsku , a ne pričaju o stanju u srpskoj avio kompaniji. Osim Toga Bugarska i Rumunjskaska vjerovatno imaju više aviona što vojnih što civilnih , nego srbija autobusa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije