Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OECD

Hrvatska bolja od zapadnog Balkana tek po dotoku kredita

'14.05.2010.,Zagreb - U sklopu EBRD konferencije,odrzan je radni rucak domacina premijerke Jadranke Kosor i predsjednika EBRD-a Thomasa Mirowa sa predsjednicima vlada drzava clanica EBRD-a(europske ba
'Jurica Galoic/PIXSELL'
26.05.2010.
u 15:04

Hrvatska zaostaje za Rumunjskom, Bugarskom i Makedonijom po ulaganju u obrazovanje i ljudske resurse.

Među deset zemalja jugoistoka Europe Hrvatska ima najbolju dostupnost kreditima, prednjači po trgovinskoj politici i olakšicama, podjednako promovira svoje investicijske mogućnosti kao Bugarska, Rumunjska, Srbija ili Crna Gora, no zaostaje za Rumunjskom, Bugarskom i Makedonijom po ulaganju u ljude. Znatno  zaostajanje za drugima zabilježeno je i u poreznoj politici te regulatornom okviru, istaknuli su jučer čelnici OECD-a na predstavljanju najnovijeg indeksa investicijske klime u državama nastalim raspadom SFRJ (bez Slovenije) te u Rumunjskoj, Bugarskoj, Albaniji i Moldaviji. OECD je pokrenuo taj projekt 2000. na poticaj Pakta o stabilnosti “kako bi postavio temelje strukturalnoj politici održivog gospodarskog rasta i razvoja u regiji”. 

– Države južne i jugoistočne Europe snažno su pogođene posljedicama globalne krize i teško će se vratiti na razine iz prijašnjih godina. Da bi se potaknuo oporavak i rast, ključne su investicije privatnog sektora, greenfield ulaganja, pa i razvoj infrastrukture – rekao je Alistair Nolan iz OECD-a na predstavljanju rezultata.

Viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević-Šujster primijetila je da OECD nije uzeo u obzir domaće investicije u autoceste, a predstavnik HUP-a zamjerio je što je Hrvatska stavljena u paket s balkanskim državama. On bi radije da se uspoređujemo sa zemljama srednje Europe. Najavljen je i novi projekt ocjenjivanja regionalne konkurentnosti u inovacijama i razvoju ljudskog kapitala.

Ključne riječi

Komentara 27

UN
Universo
15:43 26.05.2010.

Mi smo lider u regiji i pokazatelj su jasnog našeg napretka

MI
mišek
15:48 26.05.2010.

A niste na Balkanu? Gde ste? u Skandinaviji? ili u Japanu? Sačuvaj me Bože ovih koji sami sebe negiraju...

JA
jankoprekobrda
15:41 26.05.2010.

Hrvatska pluta ocenaima ekonomije kao orahova ljuske bez kormila, kormilara bez plana puta, karte i kompasa a najgore je sto je najgore pluta bez pameti. To je realnost koju mi sami sebi necemo priznati a kritike iz vana nikad nisu prihvacene kao dobronamijerne, zato nam, je tako kako nam je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije