Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBROVNIK NAJSKUPLJI

Hrvati su kupili više od 100.000 stanova od 2012., ali razlike u cijenama su ogromne

Zagreb
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
18.09.2018.
u 17:14

Za jedan kvadrat kuće na području Dubrovnika koji stoji oko 10 tisuća kuna može se kupiti 17,6 kvadrata u Požeško-slavonskoj županiji

Velika studija Ekonomskog instituta Zagreb i Ministarstva graditeljstva pokazala je da Hrvati ni u krizi nisu prestali obožavati nekretnine pa su tako u njih od 2012. do 2017. godine uložili čak 144 milijarde kuna. Naime, toliki je iznos uložen u više od 536 tisuća transakcija na zemljištima, kućama, poslovnim prostorima, stanovima....

Razlike u cijenama su ogromne pa se za jedan četvorni metar stana na dubrovačkom području, koji je lani stajao prosječno 12.664 kune, moglo kupiti gotovo pet kvadrata u Vukovarsko-srijemskoj županiji gdje je prosječni stan koštao 2600 kuna po četvornom metru. Ipak, skupoću nekretnina ne prati standard pa tako Dubrovčani za godišnju plaću mogu kupiti 4,3 četvorna metra stana, a Vukovarci 23,6 četvornih metara stana. Grad Dubrovnik inače je bio jedina lokalna jedinica u kojoj je prosječna cijena stanova bila veća od 15 tisuća kuna po četvornom metru.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Za zemljište 3,58 kuna

Cijene su konstantno rasle u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ali Zagreb je očekivano ostao najaktivnije područje nekretninskog tržišta. Od 100 tisuća stanova koji su prodani u Hrvatskoj u šest godina trećina, odnosno oko 32 tisuće stanova prodano je u Zagrebu. Samo u stanove Hrvati su uložili 51,4 milijardu kuna, dok su u kupnju kuća plasirali nešto manje od deset milijardi kuna. Zagreb je privlačan i zbog cijena koje su stagnirale posljednjih nekoliko godina. Stanovi koji se prodaju prosječno su stari 34 godine što znači da su zgrade građene 80-ih godina.

U Dalmaciji se pak prodaju nekretnine stare manje od trideset godina pri čemu se ponovno ističe Dubrovnik s prosječnom starošću nekretnina od svega 17 godina. U prosjeku Ličani kupuju nekretninu staru tek osam godina, dok se na području Sisačko-moslavačke županije prodaju nekretnine u prosjeku stare 43 godine. Obiteljske kuće najskuplje su u Dalmaciji i dubrovačkom pojasu, a najjeftinije u selima i u Slavoniji gdje im cijena po četvornom metru pada ispod 2500 kuna.

Za jedan četvorni metar kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u Požeško-slavonskoj županiji moglo se kupiti čak 17,6 četvornih metara kuće. U najplodnijoj Vukovarsko-srijemskoj županiji može se kupiti poljoprivredno zemljište za samo 3,58 kuna po kvadratu, dok na manje plodnim područjima poput Dalmacije i okolice Splita ona dosežu cijenu veću od 100 kuna po kvadratu.

Još tri tjedna za subvencije

Međutim, cijene iz studije već su prošlost jer je samo u prvih šest mjeseci 2018. cijena stanova u Zagrebu skočila više od 100 eura po metru četvornom. Cijene su porasle i zbog subvencija države, a vidljivo je iz oglasa da su tražene cijene i 30 posto veće nego lani. Ove godine nema previše interesa, a resorni ministar Predrag Štromar najavio je da očekuje najmanje 1500 zahtjeva za subvencioniranje kupnje stana te da se natječaj produljuje za nova tri tjedna kako bi se ljudi mogli na vrijeme prijaviti. Zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita u prva tjedna predalo je 1013 osoba.

– Planirali smo tako da smo osigurali dovoljno sredstava, a svi oni koji se jave u sljedeća dva tjedna sigurno će dobiti subvenciju. Ovo godine sve je puno jednostavnije. Očekujemo barem 1500 prijava do kraja natječaja – poručio je ministar Štromar.

Pogledajte video o oružju koje je imalo ključnu ulogu u oslobađanju Hrvatske:

Komentara 5

DU
Deleted user
19:08 18.09.2018.

kupovina stanova je obavljena tek kada kupac plati zadnju ratu banci....odnosno drugoj lihvarskoj ustanovi u hrvstskoj...

IH
iron.hide.54966
17:27 18.09.2018.

I to sve zato jer je netko rekao najveću laž, a to je da smo izašli iz krize i recesije... Narod u svojoj zemlji sebi ne može priuštiti normalan i dostojan život. Eto, do toga je došlo. Bravo mi.

ST
stefj
17:42 18.09.2018.

Da li su ovo podaci iz porezne ili iz oglasnika? Realizirane cijene su često puno niže od onih iz oglasnika, a kod nas nema nekog kvalitetnog izvora točnih podataka... Radi poreza se znaju prijavljivati niže cijene od ostvarenih, porezna lupi porez po nekim svojim tablicama koje nemaju veze s ničime, onda se čovjek na to žali itd... Stvarnih cijena nema zapravo nigdje, ništa nije transparentno, osim donekle kod banaka, no to su povjerljivi podaci do kojih novinari ne mogu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije