Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
35 1°C

U svakom dijelu svijeta listajte Večernji list uz e-novine!

Pretplatite se
  • Neonacionalist:

    Moje je mišljenje da smo mi prekasno dobili odnosno izborili se za svoju državu tek potkraj 20.st. i to u vremenu kada su nacionalne države počele poprilično gubiti na važnosti odnosno u ubrzanom procesu globalizma i naddržavnih eurointegracija u što ... prikaži još!to smo se odmah uključili tako da nismo se nešto stigli ili uspjeli da tako kažem nauživati samostalnosti za kojom smo toliko dugo težili i za koju smo morali proči krvavi rat sa svim svojim posljedicama koje osječamo do danas na različite načine uostalom i samu demokraciju smo dobili priliku konzumirati prilično kasno u odnosu na neke sretnije narode . Što se tiće demografije pa u vremenima kada smo imali visoke stope rasta nataliteta krajem 19. i u prvoj pol.20.s.iz političkih i njima usko povezanih gospodarskih razloga smo imali ogromna iseljavanja i to u daleke prekooceanske zemlje Amerike i Australije gdje danas ukupno živi potomaka Hrvata vjerovatno više nego što nas ima u samoj Hrvatskoj . Da smo recimo imali sretnije povijesne okolnosti tj.da smo npr. izborili svoju državu i to demokratski uređenu i razvijali se u slobodnom tržišnom kapitalizmu i još k tome da smo uspjeli izbječi 2.svj.rat pa vjerovatno bi kroz ovih zadnjih 100 godina izgradili državu koja bi bila mnogo bogatija i razvijenija od ove koju danas imamo ili pak da smo je uspjeli formirati u 2.svj.ratu , naime sve ono što smo prolazili kroz obje Jugovine ostavilo je brojne posljedice na ovaj narod u svakom pogledu i političkom i ekonomskom i kulturnom .

  • risingsun:

    Zanimljiva analiza nase kompleksne svakodnevnice. Uvijek treba teziti ka boljem, jer je to u prirodi svakog covjeka. Ceka nas tezak put i mnoge reforme, ali vjerujem da cemo uspjeti da vecina gradjana bude zadovoljna svojim zivotom.

  • riise:

    Mnogi zanemaruju činjenicu da su mnoge zemlje bile siromašne prije nego su postale bogate...Pada mi na pamet Švedska koja je sredinom 19. stoljeća bila jedna od najsiromašnijih zemalja u Europi te je u sljedećih 100 i više godina zabilježila fanatastičan ... prikaži još! rast i napredak (bogatstvo)...Nema niti jednog razloga da to Hrvatska ne bi mogla ponoviti u sljedećih 100 godina!?

Još iz rubrike Biznis

OMILJENI NAPITAK

Kava je iz restorana i kafića prešla u kućne ‘urede’, a maloprodaja u lockdownu porasla je i 40 posto

BORBA S DEPRESIJOM

Što je ispod površine otkriva kampanja za Hrvatsko psihijatrijsko društvo

POVEĆANA ZAŠTITA

Zaba u online plaćanja uvela provjeru biometrijom; otiskom prsta ili prepoznavanjem lica