Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kongresni centar

Hrvat širi posao iz Venezuele: Centar od pola milijuna eura

obitelj hrgetić
VL
10.04.2012.
u 08:45

U poslovnom centru Green Gold nudit će usluge stručnih savjetnika za organiziranje različitih događanja, seminara, radionica, tečajeva....

Supružnici Hrgetić već više desetaka godina posluju u glavnom gradu Venezuele Caracasu, a od srijede će svoje znanje prenijeti i na hrvatsko gospodarstvo. Tada, naime, u Zagrebu otvaraju kongresni centar u sklopu trgovačkog centra Green Gold, u koji su uložili oko 500.000 eura.

Između dva grada

U poslovnom centru Green Gold nudit će usluge stručnih savjetnika za organiziranje različitih događanja, seminara, radionica, tečajeva, studija za istraživanje tržišta, organizirat će promocije novih proizvoda, videokonferencija te poslovna i društvena primanja.

Iako su oboje rođeni Venezuelci, Mara Vitols-Hrgetić po nacionalnosti je Latvijka, a suprug Josip dijete je Hrvata koji su nakon Drugog svjetskog rata emigrirali u Južnu Ameriku. Hrvatski je naučio od roditelja, a i Mara ga sada savršeno zna otkako posluje u Hrvatskoj. Ovdje im žive i djeca, kći Ana Mara, koja studira medicinu, te Kristijan, koji ovdje pohađa prvi razred gimnazije. Najstariji sin Petar studira u Venezueli, gdje je povremeno i Josip. Supružnici posluju tako da se svaka dva mjeseca rotiraju, pa je sada, primjerice, Mara u Hrvatskoj, dok Josip vodi poslovanje u Caracasu. No, dugoročan im je plan preseliti se u Hrvatsku jer, kako kaže Mara, željeli bi se vratiti korijenima.

– Razmišljali smo jedino o tome preseliti se u Zagreb ili Rigu. Većina ljudi iz Venezuele odlazi u SAD, ali nama to nikada nije bio cilj. Odlučili smo se preseliti u Hrvatsku, ali isprva nismo planirali otvoriti kongresni centar, no prilika se ukazala kada smo otkrili atraktivnu lokaciju u Green Gold centru – kaže Mara. U Caracasu Hrgetići imaju sličan centar po površini i broju dvorana, a surađuju s više od 4000 klijenata iz različitih sektora gospodarstva i poduzetništva. Jedino po čemu će hrvatske dvorane biti drugačije od onih u Venezueli jest to što će Hrgetići subotama ovdje organizirati vjenčanja.

– Inače se ne bavimo time, ali smo čuli da se u Hrvatskoj organiziraju svadbe po konferencijskim dvoranama jer manjka sala za vjenčanje – kaže Josip, koji dodaje da nije imao teškoća s birokracijom, zbog čega su mnogi Hrvati iz dijaspore odustali od ulaganja.

Pogrešna slika

– Povratnici dođu i misle da se svi moraju prilagoditi njihovu načinu rada jer su oni tako navikli pa često gube strpljenje. Hrvatska se često idealizira. Naši su nam djedovi pričali o potpuno drukčijoj zemlji nego što je Hrvatska danas jer su oni imali drugačiju sliku u glavi. Ako ti je ta slika u glavi, mnogi se razočaraju – kaže Josip i zaključuje:

– Hrvatska je prekrasna, ali nije savršena.

Komentara 2

LU
lutomirski
20:19 10.04.2012.

samo da s on ne razocara ??????? prvo mu treba radnicka dozvola, upisat se u sudski registar, i onda za te dvorane uporabna dozvola malo love podjeliti tim mjerodavnima da to brze ide....

VI
Vito
06:44 12.04.2012.

Hrvat širi posao iz Venezuele: Centar od pola milijuna eura Još jedan niškoristi prostor... Zašto ne izgradi tvornicu, nešto što može ovdje proizvoditi? Ovako gradi kupleraj za ljubavnice i preljubnike pod isprikom \"stručnog usavršavanja\" i laprdanja o tome što bi bi bilo kad bi bilo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije