Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MINISTAR U KRAPINSKO-ZAGORSKOJ ŽUPANIJI

Horvat: EU fondovi su akcelerator rasta

Darko Horvat
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
21.05.2019.
u 16:10

Horvat je istaknuo i da je u Hrvatskoj još uvijek prevelika razlika između neto i "bruto 2" plaće te da Vlada radi na smanjenju te razlike, što je bitno i za zaustavljanje iseljavanja. Dodao je da se već vide rezultati takvog pristupa.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u utorak je u Krapinsko-zagorskoj županiji posjetio četiri tvrtke čiji proizvodi završavaju većinom u izvozu, te ocijenio da su EU fondovi ubrzali njihov razvoj.

"Danas smo u Krapinsko-zagorskoj županiji u četiri respektabilne firme koje su dio hrvatske industrije, izvoza i novoga hrvatskog inovacijskog sustava i u kojima strukturni fondovi Europske unije nisu nešto što ih održava na životu, već su akcelerator gospodarskog rasta", rekao je Horvat nakon što je posjetio tvrtku Alati Stuhne u mjestu Valentinovi kraj Pregrade.

Nakon toga je obišao tvrtku Staklorez BurićKrklec Metal i Stražaplastika.

Naglasio je da će tvrtke moći obučavati radnike preko strukturnih fondova, jer će već od iduće godine na raspolaganju biti 250 milijuna kuna za nove stipendije za plaćanje mentora i za nadoknadu troškova repromaterijala koji će se utrošiti kod obuke novog zaposlenika.

Horvat je istaknuo i da je u Hrvatskoj još uvijek prevelika razlika između neto i "bruto 2" plaće te da Vlada radi na smanjenju te razlike, što je bitno i za zaustavljanje iseljavanja. Dodao je da se već vide rezultati takvog pristupa.

"Činjenica je da je njemački Zavod za statistiku krajem prošle godine objavio podatak da je u 2018. i 2017. na tržištu rada bilo registrirano gotovo 102 tisuće Hrvata, ali isto tako gotovo 46 tisuće Hrvata vratilo se u Hrvatsku. Dakle, taj reverzibilni proces se događa", zaključio je Horvat.

Horvat je komentirao i pojest kineske delegacije 3. maju. Podsjetio je da je prvi dio delegacije bio u Puli, a žele vidjeti i Brodarski institut.

„Ja ću danas na kraju dana s kolegama sjesti za stol i napraviti rezime onog posjeta prije mjesec dana i ovog, vidjet ćemo koji su njihovi afiniteti i izaći pred javnost i sa svime time je upoznati“, najavio je Horvat koji je komentirao i potencijalni pojedinačni interes za dva brodogradilišta.

„Da bismo mi posebno mogli razmatrati 3. maj, a posebno Uljanik, moraju se i unutar kompanije dogoditi neke strukturne promjene i neke odluke na razini skupština i nadzornih odbora. Hoće li se one dogoditi i hoće li se kroz ovaj stečajni postupak stvoriti pretpostavke da se lakše i brže dogodi reanimacija onog zdravog tkiva i u Puli i u Rijeci, ja sam siguran da je ovo pravi put“, kazao je ministar gospodarstva.

Rekao je i da su državna jamstva dugovi kompanije.

„Jednoga dana, ako se neke stvari budu događale mimo stečaja, to će biti dug tih kompanija prema državi. Dogodi li se i u 3. maju stečaj, situacija će biti potpuno drugačija i u tom trenutku stvaraju se pretpostavke da 3. maj i Uljanik krenu od nule, ako za to bude perspektive“, rekao je Horvat.

Ključne riječi

Komentara 2

MO
moškov
16:16 21.05.2019.

ministre horvat rast nije dostatan ni za podmirenje obveza po kamatama na kredite ...hoce li i drzava u skupinu blokiranih.... ...jedino imate uspjeh u rastu iseljavanja hrvata i to ste rekorderi eu utopije....

PR
predator57
18:06 21.05.2019.

Žalosna je država, sa vladom i ministrom gospodarstva, koja se hvali europskim financiranjem, sve je to znak neznanja vlastite i nesposobne vlade, da sama napravi viziju i realizira vlastiti procvat države industrijom i drugim resursima, da neidem u pojedinosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije