Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUTRA ODLUKA

Hoće li već izglasana nagodba za Varteks biti prihvaćena?

varteks
Marko Jurinec/PIXSELL
10.07.2013.
u 15:16

Plan financijskog restrukturiranja utvrđen početkom mjeseca treba se potvrditi na sudu

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu sutra se odlučuje o sudbini Varteksa. Vjerovnici varaždinskog tekstilnog diva trebali bi prihvatiti predstečajnu nagodbu, čime bi se napokon omogućila realizacija interventnog kredita od 10 milijuna eura. Njime bi se u Varteksu ponovo pokrenula proizvodnja. Još početkom mjeseca dvotrećinskom većinom vjerovnici su prihvatili plan financijskog restrukturiranja tvrtke, a na sutrašnjem sudskom ročištu svoju bi odluku samo trebali potvrditi.

Spasonosnim kreditom osigurala bi se sredstva za isplatu zaostalih plaća i nabavku repromaterijala, a predviđene su i otpremnine za više od 400 radnika s kojima je već dogovoren prestanak radnog odnosa.

Sastanak u petak

Nakon sutrašnjeg ročišta, već za petak je sazvan sastanak predstavnika Ministarstva financija, Ministarstva gospodarstva, varaždinskog župana i najvećih vjerovnika – Zagrebačke banke i HBOR-a s predsjednikom uprave Varteksa Zoranom Košćecom.

- Sastanak smo sazvali odmah idući dan, da vidimo postoje li još kakvi problemi i da ih riješimo čim prije – istaknuo je varaždinski župan Predrag Štromar.

Iako su prema prvotnome prijedlogu ZaBa i HBOR kredit trebale ravnopravno raspodijeliti, svaka s pet milijardi eura, prema informacijama kojima raspolaže Štromar izglednije je da će cjelokupni iznos kredita osigurati Zagrebačka banka, uz uvjet da joj se osiguraju dodatne garancije.

Optimizam uoči ročišta

Ako do potpisivanja predstečajne nagodbe ne dođe, Varteksu neće preostati drugo nego da proglasi stečaj.

- To je obaveza predsjednika u slučaju da tvrtka više ne može funkcionirati. No, vjerovnici su već jednom prihvatili plan restrukturiranja, ne vidim zašto bi sada bilo drugačije – optimističan je župan Štromar.

>> Radnici Varteksa obustavili proizvodnju zbog zaostalih plaća

>> Varteks ne ide u stečaj! Nagodba je prihvaćena

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije