Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAIFFEISEN FUTURE BOOST

Formula uspjeha Ivana Pažanina: Radite sve s ljubavlju, uz pametna ulaganja i vjeru u sebe

26.05.2021.
u 12:00

U najnovijoj epizodi serijala o financijskoj pismenosti doznali smo sve o izazovima ugostiteljstva za vrijeme pandemije i kakve poduzetničke ideje kuha jedan od najpoznatijih domaćih kuhara Ivan Pažanin

Nakon što smo u aktualnoj proljetnoj sezoni serijala Raiffeisen Future Boost na Večernji TV-u imali priliku saznati sve o financijskim navikama renomiranih stručnjaka iz sfera skijanja, mobilnih igara, kriptovaluta, showbusinessa i obrazovanja, voditelj Ivan Šarić dodatno je zakuhao atmosferu i ugostio omiljenog splitskog chefa Ivana Pažanina.

Osim po vrsnim kulinarskim vještinama, ovaj kuhar poznat je i po brojnim televizijskim nastupima i kuharskim angažmanima putem kojih je osvojio srca mnogih te si priskrbio titulu najpoželjnijeg hrvatskog neženje. Krenuo je putem kuhinje od najranijih dana pa je tako već u srednjoj školi radio u vrhunskom splitskom restoranu gdje se iskazao. U svojim koracima do titule chefa radio je i do 20 sati dnevno bez prestanka, misleći tada da ga se nepravedno iskorištava i da nikad neće uspjeti. Danas kaže, to je sasvim prirodno i shvaća da je takvo iskustvo morao proći da bi mogao dosegnuti razinu na kojoj jest. Specijalizirao se i u inozemstvu za francusku i taljansku kuhinju, a imao je priliku i svoje umijeće pokazati kraljevskoj obitelji, kao i brojnim osobama iz javnog života. Priznaje, nije lako balansirati između kuharskog zanata i medijskog posla, no dokazao je da s tim nema pretjeranih problema pa se tako i u vrijeme pandemije odvažio na hrabar potez otvaranja vlastitog restorana.

 

Male tajne velikog chefa

Emisiju s poznatim kuharom Ivan Šarić je otvorio traženjem savjeta kako postići da se riba na gradele ne zalijepi te mu je Pažanin otkrio da gradele moraju biti dobro zagrijane, a riba dobro posušena od vode uz malo ulja i začina. Nakon zlata vrijednog kulinarskog savjeta, uslijedila je rasprava o odvažnom poduzetničkom pothvatu poznatog chefa koji je prije nekoliko dana otvorio svoj restoran – dalmatinski street food koji predstavlja savršenu kombinaciju hrane, pića, glazbe i ambijenta, objašnjava Pažanin. 
Šarića je zanimalo otkud mu hrabrost za takav potez u doba pandemije, na što mu je Pažanin objasnio kako već dvije godine promatra taj prostor sa svojim prijateljem i poslovnim partnerom te ima svoju viziju gastronomije, uz vječni optimizam zbog kojeg smatra da je potrebno samo malo hrabrosti i puno pametne strategije. Forumulu uspjeha vidi u radu s ljubavlju, uz pametna ulaganja i vjeru u sebe te smatra da je napravio pun pogodan što ga čini sretnim čovjekom, ističe Pažanin.

Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL

Izazovi restoranskog biznisa

Šarića je zanimalo kakav je utjecaj pandemija imala na ugostiteljstvo, pri čemu je Pažanin naglasio da su se trendovi promijenili te nema više stihijskog ulaženja u gastronomiju bez plana. Nakon restorantskog „booma“ posljednjih 15 godina tijekom kojeg su se mnogi okušali u tom poslu, sada se to filtriralo te je ostala samo kvalitetna i ozbiljna gastronomija sa ljubavlju i znanjem, što Pažanin ocjenjuje dobrim.

Dotaknuli su se i zamki otvaranja ugostiteljskog objekta koji mnogi smatraju lakom zaradom jer nisu svjesni potrebnih ulaganja te je Pažanin kao primjer naveo da je prilikom opremanja svog objekta samo za jedan stroj koji je neophodan u kuhinji izdvojio 10.000 eura. Tu je još i uređenje interijera, ulazak prve robe te brojni drugi troškovi zbog kojih smatra da se u taj posao ne bi trebali zaletiti oni koji nisu u toj branši i ne razumiju ga, dodaje Pažanin. Za sebe pak kaže da drugo ne zna i ne želi raditi jer je to njegova ljubav u koju ulazi oprezno s financijskim ulaganjima koja bi mogao vratiti, čak i u slučaju da posao ne bude uspješan.

Uslijedila je rasprava o izazovima s kojima su se susreli high class restorani za vrijeme pandemije, pri čemu je Pažanin naglasio da im je jako teško te su im potrebni pomoć i razumijevanje da se što prije vrate. Naime, visoko ugostiteljstvo traži velika financijska ulaganja, a dostave kojima su se pokušali okrenuti u vrijeme covid krize ne pristaju uz takvu vrstu gastronomije koja podrazumijeva objedinjeno iskustvo restorana, interijera, osoblja i hrane, objašnjava Pažanin.

Što čini dobrog chefa

Šarić i Pažanin također su se dotaknuli teme velike popularnosti kuhara u posljednjih 15-ak godina čiji se posao proširio od snimanja emisija i reklama do odlazaka na društvena događanja i vođenje vlastitih restorana, što Pažanin objašnjava jednostavnom činjenicom da je hrana neizostavni dio života svake osobe i prirodno je da budi interes kod publike. No ističe da, iako kuhanje predstavlja umjetnost, istodobno je i fizički te psihički jako zahtjevno jer dobar chef mora biti psiholog, znati voditi ljude te voljeti i razumjeti posao. Popularnost kulinarskih emisija Pažanin komentira kao odličnu priliku da se kuhari još više približe ljudima i ostvare kvalitetnu karijeru, istovremeno pružajući gledateljima edukaciju, jedinstven doživljaj hrane i zanimljivih karaktera.

Šarića je također zanimalo kako postati vrhunski chef te da li bi ovaj poznati kuhar preporučio taj posao, pri čemu je Pažanin istaknuo važnost poticanja djeteta da se u životu bavi onime što voli, pa tako i kod odabira kulinarske karijere. Smatra da kulinarsko obrazovanje trebaju odabrati oni koji to zaista vole i žele, no upozorava kako pritom moraju biti svjesni da se radi o procesu rada te da se ne može postati chef preko noći. Također je istaknuo važnost cjeloživotne edukacije, koju i sam kontinuirano provodi, jer je riječ o branši koja neprestano traži nova znanja, tehnologije i priče. Osim što mora biti dobar čovjek, psiholog i stajati iza svojih riječi da bi vodio dobar tim ljudi, vrhunski chef također mora naučiti financije, ističe Pažanin. Uz neizostavne investicije na koje se i sam odvažio otvaranjem vlastitog restorana, sa Šarićem je podijelio i svoje navike štednje pa smo tako imali priliku čuti da već godinama uplaćuje životno osiguranje, a u zadnje vrijeme intenzivnije razmišlja i o štednji za mirovinu. 

 

Svoje je financijsko znanje Pažanin potvrdio i u sklopu edukativnog kviza kojim ove sezone na zabavan način provjeravamo financijsku pismenost naših gostiju, istodobno potičući gledatelje da provjere ili osvježe vlastito znanje o financijama. 

Ovaj intervju, kao i sve prethodne te buduće epizode, možete pogledati na portalu vecernji.hr, Youtube kanalu Večernjeg lista i Facebook stranicama Večernjeg lista.

Sadržaj nastao u suradnji s Raiffeisen mirovinskim fondovima.
 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije