Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prognoze

HGK očekuje blagi rast potrošnje i industrijske proizvodnje u 2015.

HGK
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
03.01.2015.
u 23:15

Već tri mjeseca zaredom ostvaruje se rast industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, a u 2015. očekuje se blagi rast prometa u maloprodaji od 0,4 posto

Analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK) u ovoj godini očekuju blagi rast domaće industrijske proizvodnje i prometa u trgovini na malo, što znači da će se i dalje kretati na razinama otprilike 17 posto nižima nego pretkrizne 2008. godine.

'U 2015. godini očekujemo nastavak blagog oporavka industrijske proizvodnje te dosezanje razina zabilježenih u 2012. godini', ističe Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK.

Kako navodi, već tri mjeseca zaredom ostvaruje se rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini, pri čemu je u studenom industrijska proizvodnja bila, prema kalendarski prilagođenim podacima, 2,8 posto veća u odnosu na isti mjesec 2013. godine.

U HGK u ovoj godini očekuju i vrlo blagi rast prometa u maloprodaji, za 0,4 posto, djelomično kao rezultat niske baze u prethodnim razdobljima.

'Za 2014. godinu očekujemo da će realni promet okvirno stagnirati, odnosno ne očekujemo da će biti većih promjena u domaćoj potražnji koja bi potaknula uzlazno kretanje, a u 2015. godini očekujemo vrlo blagi rast od 0,4 posto, i to djelomično kao rezultat niske baze u prethodnim razdobljima', ističe Savić. 

>>Hrvatska u rujnu zbilježila najveći porast industrijske proizvodnje u EU

>>U rujnu industrija rasla 4,6 posto

Komentara 1

Avatar d-ano
d-ano
22:15 05.01.2015.

U ovo ne vjerujem,,,,,,,,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije