Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APSURD

HEP diže kredit da bi Vladi mogao isplatiti pola svoje dobiti!?

hep
Patrik Macek/Pixsell
06.06.2011.
u 11:28

U javnom poduzeću kažu kako očekuju da će dobit isplatiti iz svoje blagajne, naši izvori tvrde suprotno jer zbog uvoza skupe struje HEP novac nema na računu

Da bi HEP Vladi mogao isplatiti polovicu svoje lanjske dobiti (460 milijuna kuna), vrlo vjerojatno će morati, tvrde Večernjakovi izvori, podići kredit jer taj novac nema na računu! Vladina odluka da joj sva poduzeća u kojima je ona vlasnica ili suvlasnica moraju isplatiti pola svoje zarade loša je jer se tvrtkama koje su u ovo recesijsko doba uspjele ostvariti profit oduzima dragocjen novac potreban za ulaganja, a u slučaju HEP situacija je dovedena do apsurda. Unatoč dobiti od gotovo milijardu kuna, HEP te milijune nema na računu jer zbog nedostatka kiše ovog proljeća (ovisno o danima u tjednu) uvozi rekordne količine struje (više od 45 posto), a struja je na burzama pak rekordno skupa.

Ključno “očekuju”

U HEP-u zapravo ne demantiraju da će podizati kredit nego kažu da “očekuju kako će polovicu dobiti isplatiti iz svojih sredstava”, a ključna je riječ očekuju. Struja je pak na burzi poskupjela s 50 na oko 60 eura po MWh zbog nuklearne katastrofe u Japanu. Na daljnji rast cijene struje utjecat će pak odluka njemačke kancelarke da do 2022. godine zatvori sve nuklearne elektrane u Njemačkoj. Večernji je list već pisao kako je poskupljenje struje i u RH zbog svega navedenog neminovno, no u HEP-u su odgovarali kako neće od Vlade tražiti odobrenje za poskupljenje. No, prava je istina da Vlada zapravo kupuje socijalni mir i da joj uoči parlamentarnih izbora ne pada na pamet dizati cijenu struje i gubiti glasove birača. Budući da HEP u visokom postotku uvozi struju, naši izvori tvrde kako je zbog toga ugrožena energetska neovisnost Hrvatske. Osim što kupuje skupu struju u inozemstvu, HEP je ovisan i o eventualnim poremećajima na međunarodnom tržištu. Svoju neovisnost mora i može popraviti jedino ulaganjima u nove izvore energije.

500 mil. eura za uvoz

Iako u tom poduzeću ne žele priznati da će se isplata dijela dobiti odraziti na njihove investicije jer, očito, ne žele polemizirati s Vladom, valja naglasiti da HEP očekuju ulaganja u HE Ombla vrijedna 130 milijuna eura za što kredit treba osigurati EBRD te ulaganja u termoelektranu Plomin 3 vrijedna gotovo milijardu eura. Također, do 2017. godine zatvorit će se TE Sisak i Rijeka zbog dotrajalosti, što znači da HEP dodatno gubi izvore električne energije. Te dvije termoelektrane ni sada nisu u funkciji zbog porasta cijene nafte pa se HEP-u ne isplati pogoniti ih na mazut. Naši izvori tvrde da HEP godišnje troši pola milijarde eura za uvoz struje...

Ključne riječi

Komentara 26

DU
Deleted user
12:01 06.06.2011.

Dajte mi, vrsni ekonomisti, objasnite kako je moguće da imaš dobit, a nemaš para na računi. Dobit bi trebla biti razlika između prihoda i troškova (barem je tako gledamo). Ako nema para onda netko krade.... to je vrlo jednostavno.

DU
Deleted user
12:51 06.06.2011.

Pa lovče, kada si tako pametan, i ti i svi koji ti lupaju plusiće, onda otvori ekonomske udžbenike i vidi kako je to moguće. Novac na računu nije jedina imovina poduzeća kao što prihodi i rashodi nisu jedine stavke koje utječu na račun dobiti i gubitka!

DK
dkatica2
14:30 06.06.2011.

HEP treba pod hitno privatizirati jer će nas uništiti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije