Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
financiranje cefil-a

HBOR i Svjetska banka potpisali ugovor o zajmu od 50 milijuna eura

hbor
Žarko Bašić/PIXSELL
29.10.2012.
u 11:27

Za potrebe ovoga zajma ministar financija Slavko Linić potpisao je s bankom ugovor o jamstvu

Hrvatska banka za obnovu i razvitak i Svjetska banka potpisale su ugovor o zajmu za dodatno financiranje u iznosu od 50 milijuna eura za Projekt kreditnog programa financiranja izvoza (CEFIL). Ugovor su potpisali predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev i voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Hongjoo Hahm. Za potrebe ovoga zajma ministar financija Slavko Linić potpisao je s bankom ugovor o jamstvu.

Zajam je HBOR-u odobren radi daljnje podrške privatnom sektoru u pristupu financiranja, u okruženju gdje je zbog krize u Eurozoni financiranje ograničeno te radi daljnjeg jačanja konkurentnosti, posebno izvoznika, u razdoblju pripreme Hrvatske za ulazak u EU. Kako objašnjavaju u HBOR-u, dodatno će financiranje osigurati nova sredstva za Projekt CEFIL (originalnog iznosa od 100 milijuna eura), koji je već dosad ostvario dojmljive rezultate. Dosad je ukupno 57 izvoznih tvrtki uspješno iskoristilo sredstva za srednjoročno i dugoročno financiranje. Ukupan izvoz tvrtki koje su koristile sredstva zajma, a čine pet posto ukupnog hrvatskog izvoza, povećan je za više od 30 posto.

– Naša je uloga i dalje podržavati Hrvatsku banku za obnovu i razvitak u njezinim nastojanjima u podupiranju privatnog sektora. Naš je cilj kroz ovaj zajam poduprijeti izvoznike iz privatnog sektora u znatnom poticanju rasta izvoza, koji će naposljetku rezultirati većim zapošljavanjem i snažnijim gospodarskim rastom Hrvatske – rekao je Linić.

Hrvatska je članicom Svjetske banke postala 1993. godine, a Banka je Hrvatskoj do danas osigurala potporu za 47 projekata u iznosu od 3,3 milijarde dolara te odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara.

>> HBOR i EIB potpisali ugovor o zajmu, poduzetnicima 100 mil. €

Komentara 1

NI
Nibru
23:37 31.10.2012.

bez

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije