Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HAMAG-BICRO savjetuje poduzetnike kako ostvariti pravo na bespovratne potpore

HAMAG-BICRO
Foto: PR FOTO
1/2
PR
Autor
PR članak
18.03.2015.
u 10:06

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) održala je četvrti po redu Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a u Kongresnom centru Forum Zagreb. Na radionici su predstavljeni detalji Javnih poziva za Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije i Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti u okviru Prvog programskog područja Poduzetničkog impulsa 2015. Cilj radionice bila je edukacija poduzetnika kako bi pravovremeno pripremili svoje projekte i uspješno ostvarili pravo na dobivanje bespovratne potpore.

Događanje je uvodnim riječima otvorio Darko Liović, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a: „Poduzetnički impuls za 2015. godinu najizdašniji je do sada, preko 4 milijarde kuna stoji na raspolaganju poduzetnicima iz strukturnih fondova i iz nacionalnog proračuna. Dio sredstava iz proračuna ovaj smo put prvenstveno usmjerili prema mikro i malim poduzetnicima jer je njima pomoć najpotrebnija. Vjerujem da će sve razveseliti novost da će HAMAG-BICRO ove godine evaluirati sve pristigle prijave na Javne pozive za prerađivačku industriju i uslužne djelatnosti. Stoga će uistinu biti odabrani samo najbolji i najkvalitetniji projekti. Program Poduzetnički impuls zapravo je zajednički projekt Ministarstva poduzetništva i obrta i HAMAG-BICRO-a s jedne strane te poduzetnika s druge strane – samo zajedničkom suradnjom i razmjenom informacija na ovakvim druženjima, u konačnici ćemo polučiti najbolje rezultate za naše malo i srednje poduzetništvo.“

U sklopu 4. Poduzetničkog Foruma HAMAG-BICRO-a, Tamara Pavić, ravnateljica Sektora za financijsku podršku kroz potpore HAMAG-BICRO-a, upoznala je poduzetnike sa svim bitnim detaljima Javnog poziva, uključujući informacije tko se može prijaviti te koje su prihvatljive projektne aktivnosti i troškovi. Posebna pozornost posvećena je samom postupku odobravanja potpora te najčešćim pogreškama. Sve pružene informacije trebale bi znatno pomoći poduzetnicima prilikom prijavljivanja njihovih projekata te eliminirati eventualne pogreške. Poduzetnici su iskazali velik interes za ovo edukativno događanje te su se odazvali u velikom broju i aktivno sudjelovali u obostranoj razmjeni dosadašnjih iskustava.

Za Jačanje konkurentnosti prerađivačke industrije u proračunu je osigurano ukupno 16.875.000,00 kuna za dodjelu bespovratnih potpora. Sredstva su namijenjena mikro i malim poduzećima. U okviru ove aktivnosti najniži iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 50.000,00 kn, a najviši 400.000,00 kuna.

Za aktivnost Jačanje konkurentnosti uslužnih djelatnosti u proračunu je osigurano ukupno 10.000.000,00 kuna. Bespovratna sredstva namijenjena su ugostiteljskim objektima, restoranima, poduzećima registriranim za opskrbu vodom, uklanjanje otpadnih voda, gospodarenje otpadom, djelatnosti sanacije okoliša, održavanje i popravak motornih vozila; informacije i komunikacije, administrativne i uslužne djelatnosti, obrazovanje, djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi te ostale uslužne djelatnosti. Najniži iznos potpore koji se može dodijeliti iznosi 30.000,00 kuna, a najviši do 200.000,00 kuna.

Oba Javna poziva objavljena su 7. ožujka 2015. na službenim stranicama HAMAG-BICRO-a. Prijave će se u prvom krugu zaprimati od 30. 03. 2015. do 13. 04. 2015. godine. Javni pozivi u drugom krugu biti će raspisani u 2. kvartalu 2015. godine.

Navedene aktivnosti dio su Prvog programskog područja Poduzetničkog impulsa 2015. te su usmjerene na jačanje poduzetničkog kapaciteta Republike Hrvatske i poticanje njegovog rasta i razvoja. Ove godine je kao novost uvedeno raspisivanje Javnih poziva u dva kruga pa poduzetnici mogu odabrati u kojem krugu će se prijaviti.

Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a pokrenut je kako bi se poduzetnicima olakšalo svakodnevno poslovanje te potaknula razmjena dobre prakse. Tijekom godinu dana provedbe projekta, održat će se radionice koje će tematski pokriti sve razvojne faze poslovanja – od istraživanja i razvoja ideje pa sve do komercijalizacije i plasmana na tržište. Naglasak je stavljen na interakciju poduzetnika i renomiranih stručnjaka iz različitih institucija koji će imati priliku raspravljati o aktualnim programima te postupku uspješne prijave i provedbi istih, kao i o načinu ostvarenja uspješnih rezultata. Forum je u potpunosti besplatan za poduzetnike.

HAMAG-BICRO se tijekom 20 godina poslovanja ustrajno zalaže za rast i razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj, olakšavajući poduzetnicima pristup instrumentima financiranja. Osim financijske potpore koju HAMAG-BICRO pruža poduzetnicima kroz različite instrumente financiranja i programe potpore, kroz ovaj projekt Agencija pruža savjetodavnu podršku poduzetnicima, pozicionirajući se kao njihov partner i suradnik.

Sljedeći Poduzetnički Forum HAMAG-BICRO-a održat će se u travnju 2015. godine.

www.hamagbicro.hr

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?