Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u crvenom

Gubici 1,4 milijardi kuna - najgore u HC-u, HEP-u i HŽ-u

'12.04.2012., Zagreb - Predstavljanje noviteta za ljetnu sezonu Croatia Airlinesa. Srecko Simunovic, glavni direktor Croatia Airlinesa, i Tonko Rilovic, izvrsni direktor za prodaju, marketing, upravlj
Foto: 'Daniel Kasap/PIXSELL'
1/3
11.08.2012.
u 08:05

U godinu dana 20 poduzeća zadužilo se za dodatnih 5,4 milijarde kuna. To znači da su se za toliko dodatno zadužile, odnosno digle toliku vrijednost kredita

Dvadeset hrvatskih javnih poduzeća u prvih šest mjeseci ove godine nagomilalo je ukupno čak 1,4 milijarde kuna gubitaka, dok su u istom periodu prošle godine imali ukupnu dobit od 78 milijuna kuna.

Polovica u minusu

Od 20 javnih poduzeća, čija je financijska izvješća za prvu polovicu ove godine objavilo Ministarstvo financija, njih polovicu poslovalo je s minusom, dok je lani u "crvenom" bilo šest tvrtki s te liste.

Ove godine po gubitku prednjače Hrvatske ceste, koje su u prvih šest mjeseci imale minus od 809 milijuna kuna, a slijede ih HEP s minusom od 315 milijuna kuna i Hrvatske željeznice s gubitkom od 173,9 milijuna kuna. Lani je, ukupno gledajući, javne tvrtke u plusu držala dobit HEP-a od 543 milijuna kuna, no u prvoj polovici ove godine ona se poprilično istopila i prešla u gubitak od 315 milijuna kuna.

Jedine javne tvrtke koje se mogu pohvaliti da su u posljednjih godinu dana povećale profitabilnost jesu Fina, kojoj je dobit povećana sa 33,1 na 36,6 milijuna kuna, i Janaf, koji je povećao dobit za 4,1 milijuna kuna – na 36,2 milijuna kuna.

Ukupno gledajući, javna su poduzeća u prvih šest mjeseci ove godine imala i pad prihoda koji su ukupno iznosili 15,46 milijardi kuna, dok su lani oni iznosili 15,53 milijarde kuna, odnosno bili 61 milijun kuna veći.

HAC-ov novi dug 4,2 mlrd.

Čak 12 javnih tvrtki u prvih šest mjeseci ove godine tako je imalo pad prihoda.

No zato su imali rast troškova osoblja, i to ukupno gledajući za 36 milijuna kuna, unatoč javno proklamiranoj štednji na svim razinama u državi. Tom rastu troškova za zaposlene najviše su pridonijele Hrvatske autoceste u kojima se ta stavka u odnosu na prvih šest mjeseci prošle godine povećala za osam milijuna kuna, zatim Hrvatske šume s povećanjem od 16 milijuna kuna te Hrvatske željeznice koje su na osoblje potrošile 10 milijuna kuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Najveće uštede na osoblju među tvrtkama koje su uspjele srezati te troškove pak kreću se između jednog i dva milijuna kuna!

Osim što su smanjile prihode, povećale, odnosno otišle u duboki gubitak i povećale troškove osoblja, javne tvrtke su se u zadnjih godinu dana i dodatno debelo zadužile. Naime, ukupne dugoročne obveze 20 javnih tvrtki povećane su za čak 5,47 milijardi kuna. To znači da su se za toliko dodatno zadužile, odnosno digle toliku vrijednost kredita. Pa je tako ukupna zaduženost javnih tvrtki u Hrvatskoj u prvih šest mjeseci ove godine bila 46,3 milijarde kuna.

Najveći krivci

Najveći krivci za tako velik rast zaduženosti su Hrvatske autoceste koje su se u godinu dana zadužile za dodatnih 4,2 milijarde kuna, zatim Hrvatske ceste koje su podigle više od milijarde kuna novih kredita, koji su uglavnom korišteni za reprogram starih, a dio i za pokrivanje tekućeg poslovanje jer su u posljednjih godinu dana ipak javne tvrtke smanjile ukupan iznos kratkoročnih obveza. Ali ne toliko koliko su se dodatno zadužile, nego za milijardu kuna, gledajući ukupno.

Tako su ukupne dugoročne obveze javnih tvrtki iznosile 12,6 milijardi kuna. Potpredsjednik Vlade Radimir Čačić jučer je kazao da je zadatak Vlade da loše stanje u javnim tvrtkama do kraja godine promijeni. Ustvrdio je da prva tri mjeseca ove godine stare uprave nisu radile ništa, a novima je trebalo vremena da pokrenu stvari.

– Smijenili smo uprave i direktore u svim javnim poduzećima. Jedan od razloga bili su i gubici – rekao je Čačić.

Komentara 55

SJ
Sve je uzalud
08:21 11.08.2012.

Kad bi se manje kralo onda ne bi bilo problema. Nijedna vlast nije napravila ništa da se po ovim firmama manje krade.

GA
gavran
08:24 11.08.2012.

sad ce to vama Cacic objasniti.

LI
list68
08:20 11.08.2012.

Sve direktore tih "gubitaša", na ulicu, to su nesposobni ljudi, nesposobni je "blaga" riječ, jer oni su i još nešto drugo. Takvi ljudi trebaju dobiti otkaze, bez prava na "otpremnine, plaću dok su živi, itd".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije